Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Langoše recept

Langoše recept

Langoše mám spojené s detstvom. Vždy najlepšia pochúťka v stánkoch na rôzny...

Buchta s pudingom a kyslou smotanou recept

Buchta s pudingom a kyslou smotanou recept

Dohromady zmiešame múku, vajcia, cukor, prášok do pečiva, vodu a olej. Všet...

Domáce klobásy recept

Domáce klobásy recept

Chystáte oslavu, vonkajšiu párty alebo len posedenie s kamarátmi? To vám ur...

Perníčky na Vianoce či Veľkú noc recept

Perníčky na Vianoce či Veľkú noc recept

Začneme tým, že si na doske preosejeme cukor s múkou, pridáme ostatné surov...

Orechové úle recept

Orechové úle recept

Najprv si pomelieme piškóty a s nimi zmiešame všetky ingrediencie na cesto....

Lievance z kysnutého cesta recept

Lievance z kysnutého cesta recept

Do väčšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré krátko zahrejeme, aby sme ho potom...

Bábovka recept

Bábovka recept

Piškótový múčnik špecifického tvaru, všetci ho dobre poznáme, nie je obľúbe...

Sirup z bazy čiernej recept

Sirup z bazy čiernej recept

Baza čierna sa teší veľkej obľube. Čaj aj sirup pozná snáď každý. Zájdeme ...

Škoricová poleva recept

Škoricová poleva recept

Poleva, ktorá dodá vášmu vianočnému pečivu korenenú chuť. Preosejeme si ...