Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Domáce žemľové kysnuté knedle recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce žemľové kysnuté knedle , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 29.10.2022
Kategória receptu: České, Príloha, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasické jedlá, tradičné jedlá

Hodnotenie receptu:


Recept Domáce žemľové kysnuté knedle

Potrebné ingrediencie receptu Domáce žemľové kysnuté knedle

  • 2 ks rožky z minulého dňa
  • 1 kávová lyžička cukru krupica
  • približne 500 ml polotučné mlieko
  • 1 kg polohrubá múka
  • 2 ks vajíčka
  • 20 g droždie
  • 20 g soľ
  • trochu masla

Postup prípravy receptu Domáce žemľové kysnuté knedle

Guláš bez knedlí, ako by nebol. Knedlo - bravčo - zelo taktiež. Knedle jednoducho k niektorým jedlám zákonite patria. A ako si takú knedľu pripraviť?
Najskôr si pripravíme kvások. Do malej misky si nalejeme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrvíme si droždie a spolu s cukrom vysypeme do misky.
Priklopíme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Na panvicu dáme nakrájané rožky s trochou masla a orestujeme. Odstavíme a dáme bokom.
Do veľkej misy vysypeme múku, pridáme vajcia, vykysnutý kvások a osolíme. Zalejeme teplým mliekom, pridáme orestované rožky a dôkladne premiešame a spracujeme.
Tak a teraz bude cesto odpočívať a kysnúť, zhruba jednu hodinu. Ale najskôr ho musíme posypať trošičkou múky a položiť cez neho kuchynskú utierku.
Po hodine si na doske cesto ešte prepracujeme,
vytvoríme asi 4 knedle a necháme ich ešte na 15 minút chvíľu oddýchnuť.
Dáme variť vodu a mierne osolíme. Vložíme knedle a varíme. Za začiatku strážime, aby sa nám neprichytili ku dnu. Varíme okolo 20 minút. Zhruba v polovici ich pomocou varešky prevrátime. Vzhľadom na to, že knedle počas varenia nabobtnajú, tak odporúčam variť max. po dvoch kusoch.
Nakoniec ich vyberieme a na doske ihneď z oboch strán prepichujeme. Nakrájame pomocou nite a podávame ako prílohu k dobrému mäsku.
Dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Domáce žemľové kysnuté knedle


Bobaľky s makom recept

Bobaľky s makom recept

Jedným z obľúbených vianočných chodov sú na východnom Slovensku bobaľky s m...

Kurča s hubami recept

Kurča s hubami recept

Nedeľňajšia klasika vo väčšine domácností je kurča. Čo tak si dnes recept t...

Kapustový šalát recept

Kapustový šalát recept

Veľkú dávku vitamínov si doprajeme aj prípravou tohto chutného šalátu. Môžm...

Rýchly jablkový koláč recept

Rýchly jablkový koláč recept

V lete, počas sezóny jabĺk pečieme rôzne koláče a každý nový recept sa hodí...

Vianočka recept

Vianočka recept

Na raňajky, na Vianoce alebo iba tak na chuť je vianočka ideálna. Príprava ...

Omáčka k panenke recept

Omáčka k panenke recept

Bravčová panenka je výborné jemné mäsko, ku ktorému sa hodí výraznejšia chu...

Domáca griotka recept

Domáca griotka recept

Pripravíme si dobre vymytý 5l pohár a umyté višne. Do pohára dávame vždy...

Sladké palacinky recept

Sladké palacinky recept

  Ako si rýchlo urobiť chuťovku?! Všetky ingrediencie z receptu ...

Zdravá špaldová bábovka recept

Zdravá špaldová bábovka recept

Vyskúšajte s nami zdravšiu variantu u nás veľmi obľúbenému múčniku, ako je ...