Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Vynikajúca sviečková omáčka recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica

Hodnotenie receptu:


Recept Vynikajúca sviečková omáčka

Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka

  • 1kg hovädzia sviečková
  • 150g slanina
  • 1/2ks zeler
  • 5ks mrkva
  • 3ks petržlen
  • 1ks cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3ks bobkový list
  • 5ks nové korenie
  • 1/2 citrón
  • 2lyžice ocot
  • 2lyžice cukor
  • 1lyžička horčica
  • 200ml šľahačková smotana
  • šľahačka
  • brusnicová zaváranina
  • 150g maslo
  • 2lyžice hladká múka

Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka

Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.

Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.

V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.

Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka


Cícerový šalát s tuniakom recept

Cícerový šalát s tuniakom recept

Recept na španielsky teplý šalát pre 3-4 osoby. Deň vopred namočený cíce...

Pečeňová omáčka na pive recept

Pečeňová omáčka na pive recept

Očistíme si pečeň, nadrobno nakrájame. Najemno nakrájame olúpanú cibuľku a ...

Škvarkové placky recept

Pripravíme si kvások z lyžice hladkej múky, droždia, cukru a tretiny vlažného mlieka. Zmiešame a dáme vzísť niekam do tepla. Preosejeme múku, osolíme, vajcia, mleté škvarky...

Šampiňónová pizza recept

Šampiňónová pizza recept

Skvelou voľbou pre pohostenie priateľov, je naša šampiňónová pizza. Hodí sa...

Dobroty z bedle jedlej recept

Dobroty z bedle jedlej recept

Jedna z najznámejších jedlých húb je bedľa jedlá. Je veľmi chutná, používa ...

Domáci baileys recept

Domáci baileys recept

Írsky likér s vynikajúcou jemnou chuťou smotany. Konzervy kondenzovaného...

Škoricové vločky recept

Škoricové vločky recept

Preosejeme si múku s práškovým cukrom, zmiešame s kypriacim práškom a premi...

Bravčové v cestíčku recept

Bravčové v cestíčku recept

Keď sa nám zachce trochu zmeny v našom jedálničku, môžme si pripraviť mäsko...

Kokosové ježe s rumom recept

Kokosové ježe s rumom recept

U nás sa každoročne na Vianoce pečú kokosové ježe. Dlho vydržia a sú veľmi ...