Vynikajúca sviečková omáčka recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka
- 1kg hovädzia sviečková
- 150g slanina
- 1/2ks zeler
- 5ks mrkva
- 3ks petržlen
- 1ks cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- 3ks bobkový list
- 5ks nové korenie
- 1/2 citrón
- 2lyžice ocot
- 2lyžice cukor
- 1lyžička horčica
- 200ml šľahačková smotana
- šľahačka
- brusnicová zaváranina
- 150g maslo
- 2lyžice hladká múka
Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka
Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.
Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.
V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.
Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka
Cícerový šalát s tuniakom recept
Recept na španielsky teplý šalát pre 3-4 osoby. Deň vopred namočený cíce...
Pečeňová omáčka na pive recept
Očistíme si pečeň, nadrobno nakrájame. Najemno nakrájame olúpanú cibuľku a ...
Škvarkové placky recept
Pripravíme si kvások z lyžice hladkej múky, droždia, cukru a tretiny vlažného mlieka. Zmiešame a dáme vzísť niekam do tepla. Preosejeme múku, osolíme, vajcia, mleté škvarky...
Šampiňónová pizza recept
Skvelou voľbou pre pohostenie priateľov, je naša šampiňónová pizza. Hodí sa...
Dobroty z bedle jedlej recept
Jedna z najznámejších jedlých húb je bedľa jedlá. Je veľmi chutná, používa ...
Domáci baileys recept
Írsky likér s vynikajúcou jemnou chuťou smotany. Konzervy kondenzovaného...
Škoricové vločky recept
Preosejeme si múku s práškovým cukrom, zmiešame s kypriacim práškom a premi...
Bravčové v cestíčku recept
Keď sa nám zachce trochu zmeny v našom jedálničku, môžme si pripraviť mäsko...
Kokosové ježe s rumom recept
U nás sa každoročne na Vianoce pečú kokosové ježe. Dlho vydržia a sú veľmi ...