© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Bulharská veľkonočná vianočka (Kozunak)

Jemné a ľahučké kysnuté cesto, z ktorého upečiete veľmi chutnú vianočku.

Bulharská veľkonočná vianočka (Kozunak)fotogalériaBulharská veľkonočná vianočka (Kozunak)Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
140min
Úprava
35min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 600 g
    hladká múka (00)
  • 200 g
    mlieko
  • 1 balíček
    sušené droždie (7 g)
  • 3 ks
    vajce
  • 200 g
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    citrón (kôra)
  • 1 ks
    pomaranč (kôra)
  • 50 g
    biely jogurt
  • 2 PL
    olej
  • 1 PL
    rum
  • 100 g
    zmäknuté maslo
Ešte potrebujeme:
  • 1 ks
    źĺtok
  • 1 PL
    mlieko
  • trochu
    mandľové lupienky na ozdobu

Postup

  • 1

    V teplom mlieku rozmiešame droždie, štyri lyžice a lyžicu cukru. Zakrytý utierkou necháme kvások aktivovať (zhruba 10 minút).

  • 2

    V inej miske spolu vyšľaháme vajcia a zvyšný cukor do bledej peny (šľaháme aspoň 5 minút), pridáme strúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, jogurt, olej a rum. Premiešame.

  • 3

    Do veľkej misky preosejeme zvyšok múky, pridáme kvások, vaječnú zmes a varechou vymiešame lepivé cesto.

  • 4

    Miesenie cesta: lepivé cesto prenesieme na pomúčenú dosku, poprášime ho ďalšou múkou a miesime, kým nezískame hladký nelepivý bochník. Potom ho prstami roztiahneme do kruhu, ktorý potrieme zhruba tretinou zmäknutého masla, zrolujeme a opäť miesime. Takto proces zopakujeme ešte dvakrát, kým nezapracujeme všetko maslo a nezostane nám hladký, elastický bochník.

  • 5

    Vymiesené cesto vložíme do misky a necháme na teplom mieste odpočívať asi 90 minút.

    TIP: Do cesta po vykysnutí môžeme zapracovať ešte ďalšie pochutiny ako sušené ovocie, kúsky čokolády, nasekané orechy alebo kúsky marcipánu.

  • 6

    Zaleží na nás, koľko a akých veľkých vianočiek chceme upliesť z cesta. Povedzme že pripravíme dve menšie z troch prameňov. Vykysnuté cesto teda rozdelíme na šesť rovnakých častí. Z každej časti vyformujeme malý bochník, ktorý rolujeme do valčeka. Valček ešte skrútime tak, že z každej jeho strany ho začneme točiť, aby sa po jeho dĺžke zvrásnil a vyzerala ako skrutka. Tri pramene zapletieme do vrkoča a vianočku položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ale môžeme ju upiecť aj v chlebovej forme.

    TIP: Cesto je veľmi vláčne a počas kysnutia sa mu vrátila lepivosť, preto je dobré si ruky naolejovať, rovnako aj pracovnú dosku potrieť olejom, pretože už nechceme pridávať múku.

  • 7

    Vianočky zakryjeme mokrou utierkou a necháme ich ešte podkysnúť asi 30 minút. Pred pečením ich potrieme žĺtkom vyšľahaným v mlieku, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180ºC na 30 až 40 minút.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept