© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Kyseľ s vajcom a slaninou

Jednoduchá kyslá polievka, ktorú si mnohí pamätáme z detstva bez slaniny. Samozrejme aj v tomto recepte ju možno vynechať, ale polievke dodá zaujímavejšiu chuť i vôňu.

Kyseľ s vajcom a slaninoufotogalériaKyseľ s vajcom a slaninouZdroj: iStockPhoto.com
Príprava
10min
Úprava
30min
Porcie
4
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 4 ks
    vajce
  • 100 g
    slanina
  • 1 PL
    olej alebo masť
  • 1 kg
    zemiaky
  • 3 ks
    bobkový list
  • 1 PL
    hladká múka
  • 2 dl
    mlieko
  • 1 dl
    juška (kapustová šťava)
  • podľa chuti
    soľ

Postup

  • 1

    Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme približne 5 minút (na mäkko).

    Vajíčka môžeme uvariť aj priamo v polievke tak, že ich rozklepneme a opatrne zamiešame do polievky zhruba 5 až 6 minút pred koncom varu.

  • 2

    Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kocky. Cibuľu pokrájame na drobno.

  • 3

    Do polievkového hrnca dáme škvariť slaninu, podľa mastnoty k nej môžeme pridať olej alebo masť. Keď je slanina ružová pridáme k nej cibuľu a restujeme do sklovita.

  • 4

    Pokrájané zemiaky nasypeme do hrnca, pridáme bobkový list, soľ, premiešame a zalejeme vodou (toľko, aby boli ponorené). Zakryjeme a varíme do mäkka.

  • 5

    Medzitým si z mlieka a múky urobíme zátrepku, ktorú cez sitko prelejeme do polievky a zavaríme. V tomto momente pridáme aj olúpané, prepolené vajcia.

  • 6

    Polievku pred koncom varu ešte okyslíme kapustovou juškou a prípadne dosolíme.

    Ak nemáme poruke jušku (šťavu z kyslej kapusty) môžeme kyseľ okysliť lyžicou či dvoma octu.

  • 7

    Kyseľ môžeme ozdobiť kôprom či petržlenovou vňaťou a podávame samotný alebo s krajcom čerstvého chleba.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept