Zemiaky uveríme v šupke. Keď vychladnú, ošúpeme ich a postrúhame na jemnom strúhadle.
Fantastické zemiakové langoše
Tieto langoše zo zemiakového cesta sú krásne mäkučké a nadýchané.
Ingrediencie
- 300 gzemiaky
- 100 mlvlažné mlieko
- 0.5 kockyčerstvé droždie (al. 1 balíček sušené droždie)
- 1 KLkryštálový cukor
- 450 ghladká múka
- 1 KLsoľ
- 200 mlvlažná voda
Postup
- 1
- 2
Z teplého mlieka, rozmrveného droždia a trošky cukru vymiešame kvások, ktorý necháme cca 15 minút postáť a zaktivovať.
- 3
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, pridáme postrúhané zemiaky, teplú vodu a vykysnutý kvások. Vypracujeme celistvé cesto, ktoré necháme zakryté v miske vykysnúť zhruba hodinu.
- 4
Z vykysnutého cesta naolejovanými rukami odtŕhame a tvarujeme menšie bochníčky, ktoré necháme na pomúčenej doske, prekryté utierkou podkysnúť ešte 15 minút.
Náš tip
Z celej dávky by malo vyjsť 10 až 12 langošov. Ale môžeme si odobrať len koľko potrebujeme a zvyšok cesta uložiť do chladničky, kde vydrží aj 3 dni.
- 5
Bochníčky potom prstami roztláčame a rozťahujeme do placiek, ktoré vyprážame v horúcom olej.
- 6
Podávame s obľúbenými oblohami. Napríklad s roztlačeným cesnakom v oleji, kyslou smotanou a kockami do chrumkava upraženej slaninky.