Cibuľu pokrájame na kolieska a vložíme na dno pekáča (s pokrievkou).
Pečená krkovička na zelenine
Klasická variácia na nedeľnú pečienku s delikátnou omáčkou.
Ingrediencie
- 1 kgbravčová krkovička (bez kosti)
- 6 ksveľký zemiak
- 2 ksmrkva
- 2 kscibuľa
- 1 kskápia
- 4 strúčikycesnak
- 1 PLolej
- podľa chutisoľ, mleté čierne korenie, bobkový list, rasca
- 1 dlbiele víno
- 2 PLmaslo
- 1 hrsťpetržlenová vňať
Postup
- 1
- 2
Mäsko nasolíme, okoreníme, potrieme pretlačeným cesnakom a položíme na kolieska cibule.
- 3
Okolo mäska poukladáme na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, mrkvu a kapiu. Zeleninu zľahka posolíme, pridáme trochu rasce a pokvapkáme olejom.
- 4
Nakoniec do pekáča prihodíme zopár bobkových listov, zakryjeme a dáme dusiť do vyhriatej rúry na cca 90 minút.
- 5
Po udusení obsah pekáča scedíme (výpek do rajnice), mäsko vrátime naspäť do rúry a poliate pár lyžicami výpeku, odokryté dopekáme ešte asi 20 minút.
- 6
Zo zvyšného výpeku a vína dáme v rajnici variť omáčku. Keď sa jej objem zredukuje na polovicu, odstavíme ju a primiešame maslo a nasekanú petržlenovú vňať.
- 7
Plátky mäska servírujeme preliate omáčkou a ako prílohu podávame dusenú zeleninu.