Na panvici rozpálime olej.
Náš tip
Množstvo oleja v tomto recepte je pomerne veľké. Pokojne ho po pražení sceďte cez jemné sitko a znovu použite. Olej je možné takto recyklovať až päťkrát.
Karamelizovaním cibuľky a zemiakov v oleji vytvoríte krehký a sladký základ pre vaječnú delikatesu, známu ako španielska omeleta.
Na panvici rozpálime olej.
Množstvo oleja v tomto recepte je pomerne veľké. Pokojne ho po pražení sceďte cez jemné sitko a znovu použite. Olej je možné takto recyklovať až päťkrát.
Cibuľu očistíme, prepolíme a obe polovice nasekáme na tenučké mesiačiky. Cibuľu vložíme do rozpáleného oleja.
Ošúpané zemiaky pozdĺžne rozrežeme na polovice a každú nakrájame na asi 3 mm hrubé mesiačiky, ktoré pridáme k smažiacej sa cibuľke.
Cibuľku i zemiaky varíme v horúcom oleji asi 12 minút. Kde tu ich premiešame a pootáčame aby nám rovnomerne zhnedli.
Medzitým si do misky rozbijeme 6 vajíčok (nešľaháme!).
Následne vyberáme horúce zemiaky a cibuľu z oleja a odkvapkané ich pridávame do misky s vajíčkami.
Osolíme, okoreníme a všetko spolu premiešame drevenou vareškou, tak aby sa horúce zemiaky obalili vo vajíčku. Misku prekryjeme alobalom a necháme odstáť 15 minút.
Zmes na omeletu stuhne a bude pripravená na ďalšiu fázu pečenia. Zmes presypeme na hlbšiu panvicu jemne potretú olivovým olejom a pečieme na silnom plameni asi 10 minút.
Panvicu priklopíme plytkým tanierom a omeletu naň preklopíme. Panvicu položíme naspať nad plameň a opatrne necháme omeletu skĺznuť z taniera späť do panvice. Opekáme ďalších 10 minút z druhej strany.
Nakoniec opäť priklopíme panvicu tanierom a otočíme. Na tanieri ostane krásny omeletový koláč – chrumkavý na povrchu a krehký vo vnútri.