Pridať recept

Vianočné placky a quinoa

ingrediencie

300 g
zemiakov so šupkou
300 g
hokkaido tekvice
1 ks
vajce alebo 2PL ľanu namletého
ks
mixu jadierok alebo semiačok (my sme dali tekvicu a konope)
ks
nasekanej čerstvej majoránky
4 strúčiky
ćesnaku
2 PL
repkového oleja nativ
ks
soľ

Quinoa príloha

250 g
biela quinoa
150 g
slnečnicové semienka
250 g
mrazený hrášok
ks
cesnak a cibuľa (podľa chuti)
ks
voda
ks
soľ

postup

Na Vianoce máme rôzne jedlá, zvyky, tradície. Odkedy nejem mäso, si môžem vybrať z toho, čo mám rada na hocikedy aj ako slávnostné vianočné menu. Polievky sme na Hornej Nitre odkiaľ pochádzam, nikdy nerobili mäsové, na vianočnom stole bola len ryba ako zástupca sveta živočíchov.

Skúšala som na vianočnú večeru pre seba pripraviť aj pohánkový slaný koláč, quiche a tento rok som si pripravila placky. Tento tanier je skúšobným jedlom, ktorý testovala naša predvianočná návšteva. A chutili aj všejedom. Zajtra si ich spravím znova a istotne aj viac, ako len pre jedného, nakoľko si jedlo nosím sama aj po návštevách, ktoré nás koledníkov čakajú tri dni po sebe. Som v rodine jediná, čo mäso neje. Nie, nebudem všetky dni jesť len jedlo podľa tohto receptu. Ale je to istota :)

Placky sú z nastrúhaného zvyšku hokkaido tekvice so zemiakmi, troškou špaldovej múky a kopou jadierok. Quinoa sa mi k tomu hodila aj preto, že naši hostia ju jedli prvý krát a tak som im ju chcela dať ochutnať. Myslím, že ju zaradia do jedálnička. Bárs si ju aj k tomu svojmu rezňu dajú :)

Toto jedlo je výdatné, zdravé, ak ho pečiete bez tuku, môžu ho jesť aj menšie deti. Našej 15m dcérke chutili tiež. K tomuto jedlu sa mi hodila rukola, lebo iný čerstvý šalát sme nezohnala trochu kukurice s jogurtom. Do jogurtu si môžete dať ešte cesnak, alebo kôpor :)

1.

Zemiaky postrúhame nahrubo na mrkvovom strúžiku. Hokkaido s jedným zemiakom rozmixujeme na hladko a pridáme vajce, soľ a ostatné ingrediencie v mise tak, aby vznikla hustá zmes. Chvíľku nechajte postáť aby zmes pustila vodu a dosypte múkou a zmiešajte. (pokojne vynechajte špaldu a dajte si kukuričnú). Na rozpálenej nepriľnavej panvici tvarujte lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu malé placky. Ak ich chcete mať chrumkavé, jemne potrite panvicu koksovým tukom. Má vyšší bod zadymenia a tak rýchlo nezhorí a placky sa tak dajú nazvať zdravšími ak vám nezhoria :)

 
2.

Na suchej panvici (hlbšej) ošmahnite semienka, pridajte quinoa a zalejte vodou. Alebo vývarom ak máte. Do vody dajte cesnak a cibuľu (jedna šalotka)a miešaním odparte vodu tak, aby quinoa bola mäkká. Ak ju varíte prvý krát, uvarená vyzerá ako malé slimáčiky rozmotané.

3.

Hotové jedlo naservírujte na tanier a šalát môžete dať samozrejme zvlášť. Chutila mi k tomu aj nakladaná cvikla, ale doma sme nemali ani koliesko :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Rýchly obed s quinoa
Oriešková quinoa z Bolívie - Bezlepková príloha, či hlavné jedlo
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Na Slovensko sa dováža z Peru aj Bolívie, pestujú ju aj v Kolumbii či...
Quinoa s ružičkovým kelom
7 potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín ako vajce
Ako pridať ešte viac proteínov do vášho jedálnička?
Chutné recepty z quinoy a praktické tipy na jej prípravu i zamrazenie
Quinoa je čoraz obľúbenejšia pseudoobilnina, ktorá sa dá použiť ako príloha, v najrôznejších receptoch...
Quinoa so sezónnou zeleninou a chrumkavým cícerom
Chutne, sýto a zdravo: Quinoa s restovanou zeleninou a chrumkavým cícerom
Bezmäsitý pokrm, ktorý spoľahlivo zasýti, chutí fantasticky a počas roka využíva vždy tu najčerstvejšiu...
Quinoa
Quinoa
Quinoa (kín-vua) je jedna z najstarších obilnín a pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa znamená "matka obilnín"...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...