Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou
4
porcie
360
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
polohrubá múka
12
g
čerstvé droždie
1
ks
vaječný žĺtok
35
g
práškový cukor
35
g
tuku (maslo, olej, rastlinný tuk)
1,5
dl
polotučné mlieko
1/4
balíček
vanilkový cukor
1/4
ČL
soľ
1/2
ks
kôra z citróna
400
g
arónia
30
g
kryštálový cukor
postup
Arónia čiernoplodá je ker, neuveriteľne každoročne úrodný. Priaznivé účinky Arónie čiernoplodej: pri srdcovocievnych ochoreniach pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku) pri poruchách štítnej žľazy pri zažívacích a žalúdočných problémoch pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe, pri starnutí očí (znižuje očný tlak) pomáha pri kŕčových žilách má protizápalový účinok je žlčopudná podporuje činnosť pečeňových a ľadvinových funkcií je vhodná pri detoxikácii organizmu. Plody majú za surova trpko-sladkú príchuť. Obsahujú vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E a množstvo minerálnych látok.
1.
V miske rozmiešame droždie s 1 ČL cukru. Potom pridáme 2 PL múky a dve PL vlažného mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť.
2.
Do misy dáme múku, pridáme kvások, teplé mlieko so žĺtkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec pridáme tuk (maslo, olej, rastlinný tuk, sadlo) a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
3.
Po vykysnutí rozvaľkáme, dáme na vymastený plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštálovým cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než ich dáme na cesto). Na vrch koláča dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkôstkované rozpolené slivky.
4.
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.