Celozrnný jablkový koláč
24
porcií
70
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Na náplň:
1
kg
jablko
200
ml
biele víno alebo jablkový džús
4
PL
bazový sirup
1
ks
citrón
100
g
sušené brusnice
Na cesto:
5
ks
bielok
1
štipka
soľ
300
g
zmäknuté maslo alebo margarín
200
ml
bazový sirup
trochu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
5
ks
žĺtok
300
g
celozrnná alebo špaldová múka
1/2
balíček
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1
KL
mletá škorica
postup
1.
Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
2.
Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C,
Teplovzdušná rúra: 160 °C,
Plynová rúra: stupeň 3,
Doba pečenia: asi 30 minút.
3.
Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.