Pridať recept

Rebarborový koláč s jahodami

Rebarborový koláč s jahodami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

500 g
tvaroh
1 balíček
lístkové cesto
150 g
kokosový cukor
2 ks
vanilkový struk
4 PL
Mascarpone
6 ks
jahoda
10 stoniek
rebarbora
4 PL
brusnicový prášok
1 PL
agar

postup

Ak máte radi koláče, šťavnaté, voňavé a nie moc sladké, tento si zamilujete. Robila som ho na Deň Matiek. Dostala som od muža čerstvé bio jahody zo záhoráckeho sadu. Pár z nich som obetovala pre koláč a pár šlo so špenátom do smoothie. Mňam.

Jahody majú nízky glykemický index, obsahujú fruktózu a glukózu a pre spracovanie takéhoto cukru v tele nie je potrebné pre pankreas vyrobiť inzulín. Obsahujú vitamíny B a C, okrem iného aj chróm, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Jahody (myslíme tie zrelé), patria k najsilnejším antioxidantom. v koláči som ich skombinovala s brusnicovým práškom. V kombinácii s rebarborou sú dokonalým liekom.

Rebarbora pre vysoký obsah kyseliny listovej (ako aj v jahodách) zlepšuje mozgovú činnosť. Obsahuje veľa vápnika. Z rebarbory jedzte len stonkovú časť cca 5-10cm od listov, listy sú vraj toxické. No i napriek tomu sa využívajú na ošetrenie popálenín (internet). Viem, že vanilková zmrzlina zdravá nie je, no nedajte si ju keď s týmto koláčom je dokonalá kombinácia :) Prípadne vyskúšajte túto rebarborovú zmrzlinu.

1.

Na plech rozložte lístkové cesto, jeho dno popichajte vidličkou a posypte kokosovým cukrom. V mise zmiešajte tvaroh (kupujem tučný, farmársky) s mascarpone (keď nemáte, nedávajte nič), vajíčko, 5 PL kokosového cukru a vyškrabané struky vanilky. Prázdne struky nevyhadzujte. Tvarohovú zmes roztlačte na cesto.

 
2.

V panvici zohrejte v troche vody nakrájanú rebarboru. Pri tepelnej úprave stonky nečistím, iba umyjem a skrojím koreňovú časť. S vanilkovým strukom rebarboru povarte a pridajte aj kokosový cukor. Na záver, keď je rebarbora mäkká, vytiahnite vanilkový struk a pridajte agar agar, alebo ten pudingový prášok zmiešané s vodou a prevarte.

Rebarborový koláč s jahodami
Rebarborový koláč s jahodami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
3.

Potom túto zmes rozlejte po tvarohu a na vrch koláča poukladajte natenko nakrájané jahody. Pečte na 200C° cca 30minút – sledujte ako tmavne cesto a či zmes dostala pevnú konzistenciu. Vychladnutý koláč môžete (aj tvrdím, že musíte) podávať s vanilkovou poctivou domácou zmrzlinou, alebo rebarborovým sorbetom a čerstvými jahodami.

Rebarborový koláč s jahodami
Rebarborový koláč s jahodami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať