Čokoládová torta
10
porcií
108
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
90
g
maslo
200
g
kvalitná horká čokoláda
1
KL
instantná káva
1,5
KL
vanilkový extrakt
4
ks
vajce
1
štipka
soľ
40
g
cukor
Krém:
200
g
kvalitná horká čokoláda
200
g
mliečna čokoláda
200
g
biela čokoláda
1
liter
smotana na šľahanie
2
KL
prášková želatína
2
PL
voda
trochu
čokoláda na ozdobu
postup
1.
Formu na tortu s priemerom 26 cm vymastíme a vyložíme papierom na pečenie, bude tak lepšie držať. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, čokoládu a kávu. Zmes necháme trošku vychladnúť, primiešame žĺtky a vanilkový extrakt. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, do ktorého postupne vmiešame cukor.
2.
Do čokoládovej zmesi opatrne vmiešame tuhý sneh a vymiešame hladké nadýchané cesto. Naplníme ním formu a korpus pečieme v rúre vyhriatej na 160°C cca 15 minút. Upečený ho necháme vychladnúť, vyberieme z formy a zbavíme papieru na pečenie. Potom ho vložíme naspäť do formy.
3.
Prichádzajú na rad farebné krémy. Kvalitnú horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Tretinu smotany vyšľaháme na tuhú šľahačku a opatrne do nej vmiešame vychladnutú čokoládu. Prvú vrstvu nalejeme na tortu a uložíme ju stuhnúť do chladničky.
4.
Mliečna a biela čokoláda už tak netuhne, tu si pomôžeme želatínou. Lyžičku želatíny namočíme v lyžici vody. Tretinu smotanu zohrejeme, touto horúcou smotanou prelejeme želatínu a potom aj rozlámanú čokoládu a miešame, dokým sa nerozpustí. Do tejto zmesi potom vmiešame zvyšnú vyšľahanú smotanu a ďalší krém máme hotový. Takto teda postupujeme aj s mliečnou aj bielou čokoládou a tortu uložíme vždy do chladničky stuhnúť pred ďalšou vrstvou.
5.
Pripravenú tortu odložíme stuhnúť do chladničky najlepšie na noc a pred podávaním ju môžeme ozdobiť čokoládovými hoblinkami.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.