Pridať recept

Citrónový koláč so snehom - Lemon meringue pie

Citrónový koláč so snehom - Lemon meringue pie
Zdroj: dreamstime
10
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

175 g
hladká múka
100 g
maslo
1 PL
práškový cukor
1 ks
vaječný žĺtok

Krém:

2 PL
škrobová múčka
100 g
cukor
2 ks
citrón
1 ks
pomaranč
trochu
voda
85 g
maslo
3 ks
vaječný žĺtok
1 ks
vajce

Sneh:

200 g
krupicový cukor
2 PL
zemiakový škrob
4 ks
vaječný bielok

postup

1.
Z múky, zmäknutého masla, práškového cukru a žĺtku vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Formu na koláč vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zakrývalo aj okraje. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a korpus pečieme pri teplote 180°C cca 15 minút. Potom dáme dole papier so záťažou a pečieme ešte 20 minút.
 
2.
V hrnci so silným dnom rozmiešame škrobovú múčku, cukor, kôru a šťavu z citrónov a pomarančovú šťavu doplnenú o vodu tak, aby sme mali 200 ml. Za stáleho miešania zmes privedieme k varu. Odstavíme ju z platničky, primiešame na kocky nakrájané maslo a keď sa rozpustí, vmiešame žĺtky a jedno celé vajíčko. Zmes vrátime na platničku a na miernom ohni miešame, dokým nebude hustá.
3.
Horúcu citrónovú zmes nalejeme na predpečený korpus a necháme ju vychladnúť. Medzitým vyšľaháme bielky a po lyžiciach pridávame cukor. Ako posledné primiešame zemiakový škrob. Tuhým snehom ozdobíme koláč, ten vrátime ešte do rúry a pečieme 20 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať