Hruškový koláč s mandľami
8
porcií
135
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
250
g
hladká múka
1
ks
vajce
150
g
zmäknuté maslo
25
g
práškový cukor
1
PL
mlieko
1
štipka
soľ
Plnka:
5
ks
hrušky
80
g
krupicový cukor
600
ml
voda
3
PL
rum
30
g
mleté mandle
50
g
práškový cukor
2
PL
smotana na šľahanie
2
ks
vajce
postup
1.
Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto, vytvarujeme z neho guľu, ktorú zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme do okrúhlej formy a vyložíme ním nielen dno, ale aj okraje. Uložíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 190°C pečieme 20 minút, potom odstránime papier, záťaž a pečieme ešte 10 minút pri teplote 170°C.
2.
V priebehu pečenia cesta si olúpeme hrušky. Rozkrojíme ich napoly a zbavíme jadrovníkov. Pripravíme si karamel na varenie hrušiek. V hrnci za stáleho miešania rozpustíme 80 g cukru, zalejeme ho 600 ml vody a stuhnutý karamel rozpustíme. Prilejeme 2 lyžice rumu a hrušky vložíme do karamelovej vody. 15 minút ich varíme, potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
3.
Vychladnuté hrušky nakrájame na osminy, uložíme ich na predpečený koláč. V miske vyšľaháme vajíčka, práškový cukor, mleté mandle, smotanu a zvyšný rum. Touto zmesou zalejeme hrušky, koláč vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme ešte 30 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.