Pridať recept

Ombré torta

12
porcií
190
minút
vysoká
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Piškótové cesto:

200 g
maslo
200 g
krupicový cukor
200 g
polohrubá múka
2 KL
kypriaci prášok do pečiva
4 ks
vajce
3 PL
citrónová kôra

Sirup:

150 ml
voda
150 ml
krupicový cukor
50 ml
Limoncello

Krém:

300 g
maslo
300 g
práškový cukor
3 kvapky
citrónová aróma
3 PL
mlieko
trochu
gélové farbivo

postup

1.
Rúru dáme vyhriať na 170°C a tri okrúhle formy vymastíme maslom a vysypeme múkou.
 
2.
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho šľahania pridáme vajíčka a citrónovú kôru. Postupne primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké časti.
3.
Jednu časť cesta vylejeme na plech, vložíme ho do rúry a pečieme približne 20 minút. Do druhej časti cesta primiešame trochu ružového (môžeme vybrať ľubovoľnú farbu, ktorú máme radi) farbiva, cesto poriadne premiešame a vlejeme do formy. Tento plát opäť upečieme a tento postup zopakujeme aj s poslednou časťou cesta, do ktorej vmiešame väčšie množstvo farbiva.
4.
Zatiaľ čo sa pečú piškótové pláty, pripravíme si rup. V hrnci uvaríme vodu s cukrom, potom ju necháme mierne vychladnúť a pridáme limoncello.
5.
Upečené piškóty vyberieme z rúry a necháme ich trochu vychladnúť. Potom ich poprepichujeme vidličkou a polejeme sirupom. Vyberieme ich z formy a necháme úplne vychladnúť.
6.
Medzitým si pripravíme maslový krém na ozdobu. Maslo šľaháme približne 1 minútu, potom pridáme polovicu preosiateho práškového cukru. Potom primiešame mlieko, citrónovú arómu a zvyšný cukor. Krém šľaháme približne 5 minút, kým nebude úplne hustý. Krém zatiaľ nebudeme farbiť.
7.
Prvú piškótu môžeme použiť buď úplne najtmavšiu alebo naopak úplne čistú. Potrieme ju troškou krému a priložíme ďalší o niečo bledší, alebo naopak tmavší plát. Ten tiež potrieme krémom, priložíme zvyšný plát cesta a celú tortu potrieme krémom.
8.
Teraz príde na radu farbenie zvyšného krému. Ten rozdelíme do 4 misiek a každý z nich zafarbíme od najslabšej až po najsilnejšiu farbu, aby sme vytvorili z krému ombré na torte.
9.
Postupne pomocou cukrárenského vrecka ozdobíme po poschodiach celú tortu. Vložíme ju do chladničky a necháme stuhnúť aspoň jeden deň.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať