Údená šunka
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
kg
bravčové stehno
podľa chuti
soľ
Soliaca zmes
2
g
sanitra
2
g
cukor
70
g
soľ
Slaný roztok
180
g
soľ
1
liter
voda
postup
1.
Pripravujeme ju z upraveného stehna, z ktorého sa odstráni krížová a panvová časť a visiace zvyšky mäsa tak, aby stehno získalo úhľadný tvar. Upravené stehno dôkladne natrieme soliacou zmesou.
2.
Nasolené mäso uložíme do suda alebo do hrnca a zasypeme ho soľou. Po 2 týždňoch stehno preložíme do slaného roztoku. Po týždni musíme stehno namočiť na 2 až 3 dni do čistej studenej vody, aby sme znížili obsah soli. Upravíme konečnú chuť a mäso zmäkne.
3.
Potom šunku umyjeme a údime ju pri teplote dymu 25 stupňov 3 až 6 dní, kým mäso nenadobudne hnedočervenú farbu.
4.
Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.
Podobné recepty
Nikdy ju nedávajte do vývaru! Zmení chuť, farbu a nebude ani lepší. Aj napriek tomu ju mnoho ľudí používa
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.