Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
4
porcie
50
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Buchtičky:
25
g
droždie
80
g
krupicový cukor
200
ml
vlažné mlieko
550
g
hladká múka
2
ks
vajce
1
PL
citrónová kôra
200
ml
olej
1
štipka
soľ
Krém:
750
ml
mlieko
1
ks
vanilkový lusk alebo extrakt
60
g
krupicový cukor
6
ks
žĺtok
podľa chuti
rum
postup
1.
Približne 4 lyžice mlieka zmiešame s droždím, lyžicou mlieka a múky. Kvások necháme chvíľu pracovať, medzitým v mise zmiešame múku, soľ, cukor, dve vajíčka a citrónovú kôru. Potom kvások vylejeme do misy, pridáme mlieko a olej. Vypracujeme cesto, môže sa nám zdať, že je príliš mastné, ale to nevadí.
2.
Pekáč vymastíme maslom a robíme doň buď väčšie alebo úplne malé guľky. Ukladáme ich tesne vedľa seba, aby sa pri pečení spojili. Plech prikryjeme utierkou a necháme ho približne pol hodiny kysnúť.
3.
Medzitým si rúru vyhrejeme na 180°C, buchtičky pečieme približne 25 minút, potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
4.
Medzitým si pripravíme vanilkový krém. V hrnci zohrejeme mlieko s troškou cukru a dužinou z vanilkového lusku alebo vanilkovým extraktom. Mlieko z ohňa odstavíme a necháme chvíľu odstáť. Do misy rozklepeme žĺtky a vymiešame ich so zvyšným cukrom do peny. Pridáme k nim polovicu teplého mlieka a stále šľaháme. Potom túto zmes nalejeme do mlieka a na miernom ohni ho varíme približne 10 minút, aby vznikol vanilkový krém.
5.
Ak chceme do krému môžeme pridať ale nemusíme rum. Buchtičky uložíme do taniera a prelejeme ich vanilkovým horúcim krémom.
6.
TIP: Žĺtkový krém môžeme nahradiť vanilkovým pudingom.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.