Anglický jablkový koláč
8
porcií
55
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
360
g
hladká múka
10
PL
studená voda
1
štipka
soľ
150
g
maslo
Plnka
250
g
slivkový lekvár
5
ks
jablko
1
ks
citrón
1
KL
mletá škorica
1
štipka
mletý kardamón
1
ks
vanilkový lusk
1
ks
vajce
1
PL
trstinový cukor
postup
1.
Všetky suroviny na cesto nasypeme do robota a spracujeme. Ak je potrebné pridáme ešte trochu vody, lebo každá múka je iná. Hotové cesto vložíme aspoň na 20 minút do chladničky.
2.
Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a nadrobno nakrájame. Vložíme ich do hrnca spolu so slivkovým lekvárom, korením, citrónovou kôrou a šťavou a krátko povaríme. Jablká by mali trochu zmäknúť.
3.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a rozvaľkáme ich na kruh približne o 5 cm väčší ako je forma. Jedným plátom cesta vystelieme vymastenú formu na pečenie, naplníme ho jablkovo-slivkovou plnkou a navrch urobíme mriežku z druhého cesta.
4.
Takto pripravený koláč potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 25 minút.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.