Citrónový koláč so snehom
8
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Korpus
120
g
hladká múka
1
štipka
soľ
1
PL
práškový cukor
110
g
maslo
2
PL
studená voda
Citrónová plnka
4
ks
vaječný žĺtok
200
g
trstinový cukor
2
PL
múka
3
PL
maizena
1
štipka
soľ
350
ml
voda
2
ks
citrón
25
g
maslo
Sneh
4
ks
vaječný bielok
6
PL
trstinový cukor
1
štipka
soľ
postup
1.
V miske zmiešame všetky suché ingrediencie na korpus a pomocou ruky alebo robota pridáme studené maslo. Podľa potreby pridáme toľko vody, koľko je treba. Niekedy sa stane, že netreba do cesta pridať žiadnu vodu. Je to spôsobené tým, že každé maslo je iné. Hotové cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
2.
Keď je cesto vychladnuté, chvíľu ho necháme odpočívať pri izbovej teplote. Potom z neho na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh a pomocou valčeka ho prenesieme do vymastenej formy. Cestom pokryjeme nielen dno ale aj boky torty. Poprepichujeme ho vidličkou a vložíme do mrazničky.
3.
Rúru dáme vyhriať na 200°C a keď bude dostatočne vyhriata vyberieme korpus z mrazničky, vyložíme ho papierom na pečenie a zaťažíme fazuľami alebo ryžou. Takto pripravený korpus pečieme cca 20 minút, potom odstránime fazuľu, papier a dopečieme ho ďalších 5 minút. Upečený korpus vyberieme a necháme vychladnúť.
4.
Rúru si prestavíme na 175°C. V hrnci zmiešame múku, maizenu, cukor a soľ. Prilejeme vodu, citrónovú šťavu a kôru. Všetko premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Nakoniec primiešame maslo a čakáme kým sa nerozpustí. Potom zmes odstavíme z ohňa.
5.
V malej miske vyšľaháme žĺtky a primiešame k nim dve lyžice horúceho citrónového krému. Teraz túto zmes primiešame k citrónovému krému a za stáleho miešania zmes opäť privedieme k varu. Miešame ho dovtedy, kým nebude hustý, bude to trvať cca 10 minút.
6.
Hotový krém nalejeme na korpus a rovnomerne ho rozotrieme. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne primiešame cukor a keď je sneh hotový natrieme ho na horúci citrónový krém. Koláč vložíme do rúry a pečieme cca 10 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.