Obrátený jablkový koláč
8
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
220
g
polohrubá múka
150
g
maslo
1
ks
žĺtok
štipiek
soľ
Plnka
1,5
kg
jablko
70
g
maslo
185
g
práškový cukor
1/2
KL
mletá škorica
Vanilkový krém
250
ml
smotana na šľahanie
1
balíček
vanilkový cukor
postup
1.
Do misy nasypeme múku, soľ, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo a vypracujeme cesto podobné strúhanke. Pomocou stierky pridáme žĺtok, lyžičku studenej vody tak, aby vzniklo jednotné cesto. Rukami ho poriadne vymiesime, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme približne na 30 minút do chladničky.
2.
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na mesiačiky. V hlbokej panvici na miernej teplote rozpustíme maslo. Pridáme cukor a miešame, dokým sa nerozpustí. Potom pridáme jablká, škoricu a všetko poriadne premiešame. Jablká dusíme na miernom plameni približne 30 minút. Musíme dávať pozor, aby sa nespálili ale mali by byť skaramelizované. Potom ich preložíme do formy na pečenie a necháme vychladnúť.
3.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na múkou poprášenej doske. Cesto musí byť o trošku väčšie ako je forma na pečenie. Preložíme ho na plnku, okraje zahneme smerom dovnútra a zľahka pritlačíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200°C približne 25 minút.
4.
V dobre vychladenej miske vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom na hustý krém. Koláč vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Približne po 10 minútach ho nožom opatrne oddelíme od formy, zakryjeme veľkým tanierom alebo misou a preklopíme naopak. Ak ostane nejaké jablko prilepené vo forme, odlepíme ho a pridáme na koláč.
5.
Podávame s pripraveným vanilkovým krémom. Taktiež môžeme použiť iba kyslú smotanu alebo vanilkovú zmrzlinu.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.