Vianočná štóla s kandizovaným ovocím
6
porcií
35
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
kg
hladká múka
10
g
soľ
100
g
cukor
80
g
droždie
500
g
maslo
2
ks
vajce
375
ml
mlieko
200
g
mandle
100
g
citronát
100
g
kandizovaná pomarančová kôra
300
g
hrozienka
125
ml
rum
trochu
hladká múka na posypanie dosky
100
g
maslo
100
g
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Do trochy vlažného mlieka nasypeme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie. Prikryjeme a necháme vykysnúť. Múku preosejeme do misy a na okraj nasypeme soľ. Do stredu urobíme jamku, nasypeme do nej cukor, nalejeme rozšľahané vajíčka, roztopené maslo, prilejeme kvások, zbytok mlieka a vypracujeme hladké cesto. Buď ručne alebo použijeme elektrický miesič.
2.
Cesto preložíme naspäť do misy, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme približne 2 hodiny kysnúť. Zatiaľ si nasekáme mandle, kandizované ovocie a hrozienka zalejeme rumom. Do vykysnutého cesta zapracujeme všetky pripravené pochutiny, prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
3.
Z vykysnutého cesta vytvarujeme štólu, vložíme ju do rúry rozohriatej na 175°C a pečieme. Upečenú štólu vyberieme, potrieme roztopeným maslom a poprášime cukrom. Necháme ju úplne vychladnúť, zabalíme do alobalu a necháme 3 týždne na chladnejšom mieste. Potom chutí najlepšie.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.