Pridať recept

Vianočka z tvarohového cesta s kandizovaným ovocím

Vianočka z tvarohového cesta s kandizovaným ovocím
Zdroj: gurmanka
4
porcie
35
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

150 g
maslo
150 g
krupicový cukor
2 ks
žĺtok
1 ks
vajce
250 g
mäkký tvaroh
trochu
citrónová kôra
500 g
hladká múka
1/2 KL
soľ
2 balíčky
prášok do pečiva
2 PL
rum
50 g
nasekané orechy
50 g
hrozienka
50 g
kandizované ovocie
500 ml
mlieko
trochu
hladká múka na posypanie dosky
trochu
tuk na vymastenie plechu
1 ks
vajce na potretie
30 g
mandľové lupienky
podľa chuti
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Maslo necháme zmäknút a vyšľaháme ho s cukrom, žĺtkami a vajíčkom. Pridáme tvaroh a znovu šľaháme. Ochutíme citrónovou kôrou, nasekanými orieškami, hrozienkami a nadrobno nakrájaným kandizovaným ovocím. Prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok, premiešame, prelejeme rumom a po častiach pridáme mlieko.
 
2.
Cesto preložíme z misy na dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a vyvaľkáme z nich valčeky. Najskôr spletieme zo 4 valčekov dolnú časť vianočky do hrubšieho plochého vrkoča. Prenesieme ho na vymastený plech, prípadne papier na pečenie. Druhú vrstvu spletieme z troch valčekov a položíme ju už na pripravený vrkoč. Ďalšiu a už poslednú časť spletieme z dvoch valčekov a položíme ju navrch.
3.
Ak sme ešte vianočku nikdy nepiekli a obávame sa, že vianočka zmení svoj tvar, spichneme konce všetkých troch vrkočov kúskom špajdle. Vianočku necháme pri izbovej teplote ešte chvíľu kysnúť. Potom ju natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
4.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200°C. Keď je vianočka trochu zapečená teplotu znížime, aby bola rovnomerne upečená. Potom ju vyberieme z rúry a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.