FOTORECEPT: Špaldový zemiakový chlieb
stredná
náročnosť
ingrediencie
400
g
špaldová múka
100
g
ražná múka
3
ks
zemiaky
2
KL
rasca
1
hrsť
slnečnicové semienko
2
KL
soľ
Kvások
1/2
KL
cukor
1/2
kocka
droždie
teplá voda
postup
1.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode (môžete si ich nakrájať na kocky). Zemiaky musia byť úplne mäkké.
2.
Urobíme si kvások: 1/2 kocky droždia rozmrvíme do misky, pridáme 1/2 KL cukru a zalejeme teplou vodou. Necháme vykysnúť na teplé miesto.
3.
Medzitým si dáme do misy 400g špaldovej múky a 100g ražnej múky.
4.
Pridáme rascu, slnečnicové semienka, soľ a pretlačené uvarené zemiaky.
6.
Začneme hniecť cesto a postupne prilievame teplú vodu (neviem presne povedať, koľko vody tam ide, vždy je to individuálne - záleží aj od zemiakov, ale cca 3 dl).
7.
Cesto musí byť tuhé, ťažko spracovateľné - ale to je dobre! Nezabudnite, že musíte použiť silu a hniecť cesto aspoň 10 minút. Až vtedy bude dobré. Potom cesto dáme na teplé miesto vykysnúť (určite aspoň hodinu).
8.
Vykysnúté cesto musí nabrať aspoň dvojnásobný objem.
10.
Cesto pomúčime a jemne prehnecieme ešte v mise. Potom ho vložíme do ošatky a dáme opäť vykysnúť na teplé miesto (1 hodinu - to je dôležité!!!)
11.
Takto má vyzerať dobre vykysnutý chlebík v ošatke.
12.
Chlepbík prevrátime na plech vystlaný papierom na pečenie a hneď dáme do rúry. Pečieme prvých 25 minút pri 250 stupňoch a potom 10 minút pri 175 stupňoch.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.