Pridať recept

Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka

Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
4
porcie
35
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hladká múka špeciál
300 ml
vlažná voda
20 g
droždie čerstvé
extra panenský olivový olej
hrubá morská soľ
lúpané paradajky
olivy
čerstvý tymián
cesnaku
prerastená slanina

postup

1.
Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
 
2.
ihneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička.
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
3.
Prisypeme zbytok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod. Do cesta nedávame soľ.
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
4.
Pripravíme si suroviny na oblohu. Prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, oli olej a soľ. Paradajky ponoríme do horúcej vody na 2-3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť a tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
5.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri bochníčky. Plech si potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami (nie vaľkať) do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky a na každú dáme inú oblohu. Focaccia vľavo - cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Stredná - na cesto rozdelíme slaninu, cesnak, soľ a oli olej. Focaccia vpravo - na cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Keď nám cesto podkysne prstami urobíme do cesta jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Olejom vôbec nešetríme.
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
6.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C.
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
7.
Po vybratí necháme ešte 10 minút vychladnúť a nakrájame. Podávame samotné ako slaný koláč len tak k vínku , alebo ako prílohu k mäsu alebo polievke :-)
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Fotorecept: Focaccia - talianska chlebová placka
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
sbnm
23.7.2013 17:40 | |
+24 -15
K tomuto receptu by som chcela povedať len toľko, že tie dve "focace" by som skôr nazvala pizze. Pretože pravá Talianska Focaccia (po našom fokača) sa nerobí s oblohou, ale len upečená s rozmarínom, alebo inou bylinkou podľa chuti, čiže napr. tymiánom. Do cesta sa dáva soľ, ako do cesta na pizzu, potrie olivovým olejom a posype rozmarínom.Po upečení sa poleje znovu Olivovým olejom. Fantasticky chutí po vychladnutí keď je ešte vlažná, prekrojiť ju po dĺžke na polovičku, na jednu polovicu položiť plátky Talianskej šunky Prosciuto crudo (je to šunka sušená vzduchom) a na ňu položiť plátky mozzarely, zakryť druhou polovicou Fokači. K tomu dobré pivko. Je to proste fantázia. Dobrú chuť.
evauhlik
29.7.2013 21:23 | |
+32 -14
tak, toto určite nie je pizza, toto je originál recept na focacciu kde do cesta vôbec nejde soľ ale hrubou soľou sa posype plech a solí sa vrch foccacie... samozrejme, že základná focacia je len cesto posypané soľou, bylinkami a zaliate olivovým olejom... ale je obrovské množstvo druhou tohto posúcha, záleží od regiónov, robí sa aj plnená kde sa posúch posype bylinkami, syrom, olivami... prehne sa na polovicu a tak sa pečie, tých spôsobov je oveľa viac... čo sa týka pizze tak cesto na pizzu je úplne iné a čo sa týka náplne je oveľa, oveľa bohatšia... kto má pochybnosti stačí si vygúgliť hocijakú taliansku stránku s receptami :-)
Anonymný nick
24.7.2014 16:33 | |
+11 -9
No ty si cela pizza,vidno,ze sa ,,znalec,, ozval
Podobné články
Najlepšie recepty na legendárny podplamenník: Úžasne mäkký aj na druhý deň, stačí pridať túto surovinu,
Najlepšie recepty na legendárny podplamenník (podpecník): Úžasne mäkký aj na druhý deň, stačí pridať túto surovinu, rodina si ho nevie vynachváliť
Výborné recepty na tradičný podplamenník, ktorý určite vyskúšajte aj v novších prevedeniach. Toto sú naše...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Maslový mazanec
Stačí jogurt, múka a výborná večera bez kysnutia a bez rúry je na stole! Nadýchaný maslový mazanec z panvice, ktorý sa rozplýva na jazyku
Jednoduchá a chutná večera pre celú rodinu. Ľahučké cesto zo surovín, ktoré máte určite doma.
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...