Karfiolová polievka
4
porcie
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
ks
karfiol
2
PL
hladká múka
2
PL
maslo
1,2
litre
voda
1
ks
muškátový oriešok
100
ml
smotana
1
zväzok
petržlenová vňať
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie
trochu
studené maslo na zjemnenie
postup
1.
Z karfiolu odstránime vonkajšie veľké listy, hlavičku rozoberieme na ružičky. Vložíme do vriacej vody a povaríme. Keď je karfiol takmer mäkký, vyberieme kúsky z vody a dáme ho stranou. V hrnci si rozpustíme väčšiu časť masla, prisypeme múku a vymiešame svetlú zápražku. Zalejeme ju vývarom z karfiolu a dobre vyšľaháme metličkou, aby sa zápražka rozpustila a necháme aspoň 20 minút za občasného miešania povariť na miernom ohni.
2.
Polievku ochutíme korením, soľou, nastrúhame do nej trošku muškátového oriešku a necháme ešte chvíľku povariť, stačí približne 5 minút.
3.
Väčšiu časť uvareného karfiolu nakrájame na drobné kúsky, vložíme späť do polievky a rozmixujeme. Polievku zjemníme smotanou, pridáme zvyšné kúsky karfiolu na dozdobenie a na záver vmiešame kúsok masla, ale už nevaríme. Na tanieri môžeme ešte ozdobiť nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.