FOTORECEPT: Domáci kozí syr
60
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
10
litrov
mlieko
5
ml
tekuté syridlo
3
dl
teplá voda
postup
1.
Vydojíme kozy alebo zoženieme na dedine mlieko od miestnych farmárov :) Použiť môžte aj kravské mlieko z automatov.
2.
Prichystáme si čerstvé mlieko, syridlo, syrárske formy alebo bavlnenú plienku ak nemáme formy.
4.
Čajovú lyžičku (5ml) syridla nalejeme do pohára s teplou vodou a zamiešame.
5.
Z pohára jemne vylejeme zmiešané syridlo po celom povrchu a jemne zamiešame a ustálime mlieko nech je bez pohybu a čakáme 35min.
6.
V hrnci nám vznikla sýrenina, ktorú dlhým nožom nakrájame na cca 2cm široké pásiky, potom krájame kolmo na to a vzniknú nám malé štvorčeky. Necháme 5 min postáť, nech sa začne srvátka oddeľovať.
7.
Kedže v domácnostiach sa nenachádza syrárska harfa tak pokračujeme metličkou a rozbijeme sýreninu na malé kúsky. Necháme zas 5 min. stáť.
8.
Scedíme do foriem alebo plienky a necháme odkvapkať. Srvátku nevylievame ale môžeme si z nej urobiť žinčicu ale to v ďalšom recepte. Ak chcete skúsiť ochutený syr, tak koreniny pridávate v tomto kroku.
9.
Položíme na nižšiu podložku nech má kam stekať srvátka a vložíme do chladničky aby nám neskysol. Pripadne plienku zavesíme do chladnejšej miestnosti.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
masla
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.