Pridať recept

Pohánka s cviklou

ingrediencie

1 hrsť
pohánka
trochu
čerstvý tymián
3 ks
malá cvikla
2 ks
šalotka
4 strúčiky
cesnaku
trochu
petržlenová vňať
trochu
himalaya soľ
trochu
čierne korenie drvené
2 litre
zeleninový vývar alebo voda
trochu
kokosový olej

postup

1.
Pohánka ma v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania spracovania závisia od toho, ako máte čas. Ak si pohánku vopred namočíte (asi 4-5h), jej spracovanie v tepelnom stave bude kratšie a aj s cviklou zachováte viac živín. Ak ju nenamočíte, kým v teplej panvici za varu zmäkne, potrvá to asi 25min. (pre 2 – 4 osoby)
 
2.
Na horúcu panvicu dáme tuk, po jeho zohriatí asi o minútu pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Necháme mierne pozlátiť a pridáme štipku soli, čierne korenie a nasekaný čerstvý tymián. Premiešame a pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Cviklu zatiahneme teplom asi 5 min. V podstate toto už máte aj bez pohánky hotové jedlo a to teplý šalát. Ak by ste to rozmixovali, máte nátierku. Do horúcej cvikle pridáte pohánku a prehrejete ju nasucho. Prilejete vodu alebo vývar tak, aby bola pohánka asi 1cm nad povrchom zaliata.
3.
Pohánka nemení dramaticky svoj objem, no absorbuje tekutinu aby zmäkla. Dochutíme cesnakom a petržlenovou vňaťou posekanou na kúsky. Premiešame. Varí sa dovtedy, kým nezmäkne. Zbadáte to ochutnávaním a podľa toho, že pohánkové zrnko sa otvára ako srdiečko. Pohánka sa podáva teplá. Najlepšie zasypaná petržlenovou vňatkou s tymiánom, môžete pridať feta syr, dostrúhať čerstvú cviklu. Možností je nekonečne veľa.
Pohánka s cviklou
Pohánka s cviklou
Zdroj: RADOST_VARIT_Skolavarenia
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
zuna7
17.2.2014 14:28 | |
+10 -2
Aj toto je výborné! Pochvala!
Podobné články
Jesenný šalát s cviklou, nivou a jabĺčkami
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Lagris pohánka
Pohánka – vedeli ste, že...?
Je prirodzene bezlepková a doslova plná zdraviu prospešných látok – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy...
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Cvikla je lacná, dostupná, super zdravá zelenina, ktorá už dávno mala prerásť tieň zaváranej prílohy. Poďte...
Cviklové nápoje pre zdravie a imunitu
Cviklové smoothie pre zdravie a silnú imunitu: Vynikajúci životobudič
Niekoľko naozaj chutných nápadov ako si namixovať či odšťaviť zdravé zimné koktaily.
Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?
Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám...
pohánka
Zabudnutá pohánka sa vracia na výslnie
Pohánka bola v minulosti považovaná za obilie chudobných, no dnes sa opäť zaradzuje do jedálničkov kvôli...