Piškotová roláda
50
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
5
ks
vajce
soľ
5
PL
hladká múka
prášok do pečiva
1
PL
kakao
citrónová kôra
citrónová šťava
1
PL
olivový olej
1
PL
kokos
Na náplň
lieskovo-orieškový krém
Nutella
lekvár
postup
1.
Ušľahajte bielky: Nádoba na šľahanie musí byť celkom čistá, bez stopy tuku. Pomôže tiež, ak majú všetky suroviny rovnakú teplotu.Misku aj metly môžete na chvíľu vložiť do chladničky alebo z nej, naopak, včas vyberte vajcia. K bielkom v miske pridajte štipku soli a začnite šľahať. Ide to aj ručne, ale elektrický šľahač ušetrí množstvo námahy. Keď sa pri vytiahnutí metiel utvoria pevné snehové kopčeky, je sneh vyšľahaný.
2.
Vymiešajte cesto: V inej miske vyšľahajte žĺtky z vajec s cukrom tzv. do peny. Pridajte5 lyžíc múky, prášok do pečiva, kakao - pokiaľ chcete tmavé cesto, citrónovú šťavu, kôru a olej. Miešať môžete vareškou, ale lepšia je pružná plastová stierka. Teraz do cesta opatrne zapracujte sneh z bielkov spolu s lyžicou múky. Opatrne preto,aby ste z bielkov nevypudili vzduch.
3.
Rozotrite cesto: Rúru predhrejte na 180, teplovzdušnú na 160 stupňov. Na plech položte papier na pečenie, posypte kokosom alebo strúhankou, cesto naň vylejte a rovnomerne rozotrite. Potrebujete, aby cesto na roládu malo tvar obdĺžnika a jeho výška bola približne 1 cm. Čím je cesto tenšie, lepšie sa zabaľuje. Vložte do rúry a pečte zhruba 20 minút do zlatista. Na dotyk by cesto malo byť pružné.
4.
Zrolujte cesto: Upečené cesto nechajte chvíľu vychladnúť a potom ho aj s papierom na pečenie preneste na utierku a dobre zrolujte. Tým si zaistíte, že aj po naplnení bude roláda dobre držať. Pred podávaním potom roládu rozbaľte, stiahnite papier, potrite príslušnou náplňou a opäť zrolujte. Podávajte poprašené cukrom, nakrájané na rezy, doplnené šľahačkou či lesným ovocím.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.