Pridať recept

Piškotová roláda

dobruchut

ingrediencie

5 ks
vajce
soľ
5 PL
hladká múka
prášok do pečiva
1 PL
kakao
citrónová kôra
citrónová šťava
1 PL
olivový olej
1 PL
kokos

Na náplň

lieskovo-orieškový krém
Nutella
lekvár

postup

1.
Ušľahajte bielky: Nádoba na šľahanie musí byť celkom čistá, bez stopy tuku. Pomôže tiež, ak majú všetky suroviny rovnakú teplotu.Misku aj metly môžete na chvíľu vložiť do chladničky alebo z nej, naopak, včas vyberte vajcia. K bielkom v miske pridajte štipku soli a začnite šľahať. Ide to aj ručne, ale elektrický šľahač ušetrí množstvo námahy. Keď sa pri vytiahnutí metiel utvoria pevné snehové kopčeky, je sneh vyšľahaný.
 
2.
Vymiešajte cesto: V inej miske vyšľahajte žĺtky z vajec s cukrom tzv. do peny. Pridajte5 lyžíc múky, prášok do pečiva, kakao - pokiaľ chcete tmavé cesto, citrónovú šťavu, kôru a olej. Miešať môžete vareškou, ale lepšia je pružná plastová stierka. Teraz do cesta opatrne zapracujte sneh z bielkov spolu s lyžicou múky. Opatrne preto,aby ste z bielkov nevypudili vzduch.
3.
Rozotrite cesto: Rúru predhrejte na 180, teplovzdušnú na 160 stupňov. Na plech položte papier na pečenie, posypte kokosom alebo strúhankou, cesto naň vylejte a rovnomerne rozotrite. Potrebujete, aby cesto na roládu malo tvar obdĺžnika a jeho výška bola približne 1 cm. Čím je cesto tenšie, lepšie sa zabaľuje. Vložte do rúry a pečte zhruba 20 minút do zlatista. Na dotyk by cesto malo byť pružné.
4.
Zrolujte cesto: Upečené cesto nechajte chvíľu vychladnúť a potom ho aj s papierom na pečenie preneste na utierku a dobre zrolujte. Tým si zaistíte, že aj po naplnení bude roláda dobre držať. Pred podávaním potom roládu rozbaľte, stiahnite papier, potrite príslušnou náplňou a opäť zrolujte. Podávajte poprašené cukrom, nakrájané na rezy, doplnené šľahačkou či lesným ovocím.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fresh coconuts and a jar of coconut oil on a wooden table
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým...
Torta Piña colada
Hriešne dobrá torta inšpirovaná Piña coladou
Podobne ako známy exotický koktail aj táto torta je napitá kokosom, ananásom a rumom.
mladý kokos
Exotický kokos na Slovensku už dávno zdomácnel
Kokos je ovocie, plod, ktorý poznáme všetci, aj moja starká. Teda je už dlho v povedomí konzumentov aj...
Jahodová roláda s parížskou šľahačkou
Parížska roláda: Luxusný dezert za pár eur
Parížska šľahačka je vždy prísľubom delikátneho zákusku. Vyskúšajte túto jednoduchú roládu s čerstvým...
Piškótová roláda
Vždy krásna roláda bez prasklín. Poznáte triky, ako ju pripraviť?
Aby bola piškótová roláda dostatočne elastická a zároveň krásne nadýchaná a jemná, musíte dodržať zopár...
Piškótový dezert
Chutné recepty na dezerty s piškótami: Pečené aj hravé bez zapnutia rúry, na víkend ako stvorené!
Inšpirujte sa našim dnešným výberom na skvelé zákusky, v ktorých dominujú piškóty.