Vanilkové rožteky z bieleho maku
stredná
náročnosť
ingrediencie
200
g
hladká múka
100
g
biely mak mletý
150
g
maslo
80
g
práškový cukor
1
ks
malé vajce
soľ štipka
práškový cukor na obaľovanie
vanilkový cukor na obaľovanie
postup
1.
Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje.
2.
Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie (nedávam ich veľmi nahusto).
3.
Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (tesne po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
4.
Z tejto dávky cesta som urobila cca 40 rožtekov (keď budete robiť menšie, dá sa aj viac).
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.