Hydinová paštéta v ceste
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
400
g
múka
1/2
KL
soľ
200
g
maslo
1
ks
vaječný bielok
Plnka
1
ks
kurča
250
g
údená slanina
200
g
bravčové mäso
4
PL
rozdrobený chlieb
1
strúčik
cesnaku
50
g
maslo
1
ks
cibuľa
1
ks
žĺtok
Želé
6
lístky
želatína
1/4
liter
slepačí vývar
50
ml
sherry
postup
1.
Múku a soľ dáme do veľkej misy. V múke urobíme jamku a dáme do nej maslo, ktoré sme nechali dlhší čas v kuchyni. Pridáme bielok a zmes spracujeme vlhkými rukami rýchle na cesto.
2.
Pridáme 3 polievkové lyžice vody a znova premiesime. Ak je nutné, pridáme ešte 1-2 lyžice vody. Cesto musí byť hladké. Nakoniec cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút v chladničke poležať.
3.
Z kuraťa stiahneme kožu, mäso vykostíme a nakrájame na malé kúsky.
4.
Rovnako nakrájame na malé kúsky slaninu a bravčové mäso. V mieske zmiešame rozdrobený chlieb s ušľahanými bielkami, 100 ml smotany, sherry, 1 kávovu lyžičkou soli, rozotretým cesnakom, bazalkou a trochou korenia.
5.
Maslo rozpálime a opečieme na ňom kuracie filé. Mäso vyberieme z panvice a dáme na papier, kde ho necháme odkvapkať a vychladnúť.
6.
Na zvyšnom masle opražíme cibuľku do zlatista.
7.
Všetko pridáme do zmesi s chlebom. Nakoniec pridáme ešte kúsky kuracieho mäsa, slaninu, bravčové mäso. Zmes necháme prikrytú v chladničke najmenej 60 minút.
8.
Potom zmes dvakrát pomelieme na mäsovom mlynčeku a prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme na jemné pyré.
9.
Pyré dáme s miskou na najchladnejšie miesto v chladničke.
10.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na obdĺžnik s hrúbkou 3-4 mm. Cesto položíme do vymastenej formy tak, aby na jednej strane cesto presahovalo okraj. Touto časťou potom prikryjeme povrch paštéty. Zvyšok šľahačky ušľaháme nie príliš dotuha a vmiešame ju do mäsovej zmesi, ktorá medzičasom vychladla.
11.
Polovicu zmesi dáme do formy. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom. Formu dáme piecť na 200 °C a pečieme asi 55-60 minút. Paštétu necháme vo forme úplne vychladnúť.
12.
Želatínu dáme rozmočiť na 10 minút v studenej vode. Polovicu vývaru dáme rozovrieť. Hrniec odstavíme zo sporáku a správne rozmočenú želatínu rozpustíme vo vývare. Nakoniec pridáme zvyšok vývaru a sherry. Želé nalejeme na paštétu otvormi krycej vrstvy cesta. Tekutina vyplní miesto medzi paštétou a cestom.
13.
Hotovú paštétu dáme potom ešte na niekoľko hodín do chladničky. Z formy paštétu opatrne vyklopíme na dosku pred podávaním.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.