Žemle s hrozienkami
4
porcie
160
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
hladká múka
250
g
pšeničná celozrnná múka
1
KL
soľ
60
g
maslo
1
balíček
sušené droždie
30
g
hnedý cukor
150
g
hrozienka
1/2
KL
škorica
350
ml
mlieko
trochu
mlieko na potretie
postup
1.
Oba druhy múky zmiešame so soľou. Pridáme kúsky masla a rukami všetko spracujeme na mrveničku. Primiešame droždie, cukor, hrozienka a škoricu.
2.
Uprostred mrveničky urobíme jamku, vlejeme do nej mlieko a premiešame miesiacimi nadstavcami na elektrickom ručnom šľahači.
3.
Pracovnú dosku zľahka posypeme múkou a cesto na nej rukami miesime a udierame o dosku asi 10 minút, kým nie je elastické a neprestane sa lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
4.
Cesto opäť spracúvame na doske asi 2-3 minúty. Urobíme valček, ktorý pokrájame na 10 dielov. Z každého sformujeme pekný bochník. Plechy vyložíme papierom na pečenie a poukladáme bochníky. Prikryjeme a znova necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
5.
Rúru predhrejeme na 220°C. Bochníky potrieme mliekom a pečieme 10-15 minút, kým nie sú zlatohnedé. Necháme ich vychladnúť na drôtenej mriežke.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.