Voňavé bochníky
12
porcií
200
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
2
KL
mletá škorica
1
KL
zmes ďumbier, klinček a muškátový oriešok
1
KL
soľ
500
g
hladká múka
50
g
hnedý cukor
25
g
sušené droždie
50
g
maslo
175
ml
mlieko
25
g
kandizovaná citrónová kôra
olej na vymastenie
75
g
hrozienka
1
ks
vajce
Ozdoba
1
KL
olej
2
PL
krupicový cukor
6
PL
mlieko
3
PL
hladká múka
postup
1.
Preosejeme do väčšej misky múku, soľ, korenie a cukor. Maslo roztlačíme prstami a vložíme ho tiež do misky. Droždie rozmiešame s trochou teplého mlieka tak, aby nám vznikol kvások. Do múky urobíme jamku a tento kvások do nej vlejeme. Následne pridáme hrozienka, kôru, vajce a zvyšné mlieko.
2.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Položíme ho no pomúčenú dosku a budeme ho miesiť približne 8 minút, kým nebude celkom vláčne. Misku vymastíme olejom a vložíme do neho spracované cesto. Zakryjeme ju utierkou a necháme kysnúť 120 minút. Teda kým nebude mať dvojnásobný objem.
3.
Potom ho vyklopíme a budeme s ním pracovať ešte 2 minúty. Potom ho rozdelíme na 12 častí, z ktorých vytvarujeme bochníky a tie rozložíme na plech. Potom ich prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 25 minút, aby ešte vykysli.
4.
Hmota na ozdobu: Do múky vmiešame olej a polovicu mlieka, aby nám vznikla hustá hmota, ktorou naplníme cukrárske vrecko. Na bochníky, ktoré nám medzi časom vykysli nastriekame kríž a budeme ich piecť do zlatohneda pri teplote 200°C asi 20 minút.
5.
Glazúra: Do panvice nalejeme zvyšnú časť mlieka, pridáme cukor. Túto zmes privedieme do varu a budeme ju ešte ďalšie 2 minúty variť. Po vybratí bochníkov ich ihneď potrieme glazúrou, potom ich necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.