Archaický HAFIROVÝ koláč z obce Dlhá na Orave, recept podľa etnologičky
85
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
30
g
droždie
1
ČL
kryštálový cukor
400
ml
mlieko
2
ks
źĺtok
500
g
polohrubá múka
1
štipka
soľ
150
g
práškový cukor
150
g
maslo
1
liter
čučoriedok zasypaných 150 g cukru
Posýpka
10
PL
hrubá múka
10
PL
kryštálový cukor
150
g
roztopené maslo
postup
Tento archaický hafírový koláč pochádza z obce Dlhá na Orave a dnes sa pripravuje takmer v každej domácnosti. Recept, ako ho pripravovali naši predkovia, vám prináša etnologička Katarína Nádaská.
1.
Do múky pridáme žĺtky, cukor, štipku soli, maslo, mlieko a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z droždia, lyžičky cukru a 100 ml mlieka.
2.
Vypracujeme hladké redšie cesto.
3.
Necháme ešte 30 minút podkysnúť.
4.
Cesto vyklopíme na vymastený plech, zarovnáme a vysypeme naň pripravené osladené čučoriedky.
5.
Navrch dáme posýpku.
6.
Pečieme 40 minút pri teplote 180°C.
7.
Tento recept pre vás na dobruchut.sk prináša etnologička Katarína Nádaská.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.