Pridať recept

Polievka z hovädzieho vývaru so zeleninou

Polievka z hovädzieho vývaru so zeleninou
Zdroj: sedita123123

ingrediencie

1 kg
hovädzie mäso na polievku s kosťou (rebro, hruď...)
2 ks
cibuľa
3 strúčiky
cesnaku
1 ks
zeler buľový
4 ks
mrkva
4 ks
petržlen
8 ks
ružičkový kel
soľ, korenie čierne celé (5-6 zrniečok)
čerstvá petržlenová vňať

postup

Silná polievka z hovädzieho vývaru plná chutí a vône zeleniny.

1.

Vývar: Mäso s kosťou umyjeme, vložíme vcelku do väčšieho hrnca. Pridáme 5-6 guličiek čierneho korenia, celé strúčiky cesnaku, 1 cibuľu so šupkou, polovičku ošúpaného zeleru, 2 celé mrkvy, 2 petržleny a zalejeme studenou vodou tak, aby bolo všetko celkom ponorené. Vodu zatiaľ nesolíme. Druhú polovicu koreňovej zeleniny použijeme na polievku, ktorú uvaríme z vývaru.

 
2.

Vývar necháme pomaly zovrieť, následne znížime teplotu na minimum. Tvoriacu sa penu s tukom postupne odoberieme lyžicou alebo pomocou sitka a pomaly ďalej varíme zakryté pri miernej teplote cca 3 hodiny. Vývar nesmie prudko vrieť, len veľmi jemne prebublávať. Počas varenia, ak je to potrebné, môžeme pridávať po troche studenú vodu.

3.

Varíme dovtedy, kým mäso nebude mäkké. Po 3 hodinách varenia mäso a zeleninu vyberieme a vývar precedíme. Dlho varenú zeleninu už ďalej nepoužijeme.

4.

Mäso oddelené od kostí pokrájame na drobné kúsky a odložíme bokom. Časť môžeme použiť aj k paradajkovej alebo kôprovej omáčke.

5.

Polievka: Polievku uvaríme z hotového vývaru a novej zeleniny. Druhú polovicu odloženej koreňovej zeleniny (2 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 zeleru) nakrájame na menšie kúsky.

6.

Do vývaru, ktorý podľa chuti osolíme, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, očistený a umytý ružičkový kel, cibuľu v šupke a varíme dovtedy, kým nebude zelenina mäkká. Do hotovej polievky vrátime nakrájané mäso a odstavíme zo zdroja tepla.

7.

Podávame s rezancami, najlepšie domácimi a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vývar je veľmi zdravý, ale niektorí ľudia by ho nemali konzumovať - ktorí a prečo?
Vývar je veľmi zdravý, ale niektorí ľudia by ho nemali konzumovať - ktorí a prečo?
Zahreje vás, zasýti, zlepší vašu imunitu a pomôže v boji proti infekciám. Vývar sa nie nadarmo nazýva...
Nečistoty vo vývare? Pridajte jednu zložku a zbavte sa problému! Krásne číry a bez zakalenia
Nečistoty vo vývare? Pridajte jednu zložku a zbavte sa problému! Krásne číry a bez zakalenia
Domáci vývar býva často zakalený. Hoci usadeniny na povrchu polievky neovplyvňujú jej chuť ani výživovú...
Vývar úplne zmení svoju chuť, keď soľ pridáte v správnej chvíli - toto je ona!
Vývar úplne zmení svoju chuť, keď soľ pridáte v správnej chvíli - toto je ona!
Vývar je pravdepodobne naša najobľúbenejšia polievka, ktorá nesmie chýbať pri nedeľnom obede. Hoci každý...
Pripravujete nedeľný vývar? Dajte do neho túto netypickú surovinu, bude oveľa výraznejší a chuťovo lepší
Do vývaru ju dáva málokto! Stačí jeden kus a bude oveľa výraznejší a chuťovo lepší
Je váš vývar slabý a nevýrazný? Skúste ho dnes uvariť inak ako zvyčajne. Možno budete prekvapení,...
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar patrí medzi najobľúbenejšie polievky a väčšina z nás si bez neho nevie nedeľný obed ani len...
Pridajte do vývaru túto netypickú prísadu! Používajú ju iba skúsení kuchári a vývar chutí oveľa lepšie
Najlepšie mäso na vývar. Bude dokonale výrazný a chutný
Je to jedna z najobľúbenejších polievok a klasika našej kuchyne. Nič sa nevyrovná domácemu vývaru. Je...