Čarokoláč našej starkej
ingrediencie
postup
Pred pár rokmi sme so sestrou prekvapili starkú neohlásenou návštevou. Ako zvyčajne sme si sadli do kuchyne a starká "zabedákala", že nemá nič nachystané :) Vzala to však ako výzvu. Počas toho ako nás spovedala, sa zvŕtala po skrinkách, šuflíkoch a miskách a ani sme sa nenazdali a už sa kuchyňou niesla sladká vôňa. Ani nie za hodinu vykúzlila top zákusok ku kávičke len tak "z ničoho". Preto sme ho spoločne nazvali Čarokoláč. Upozornenie: recept je vhodný na menšie plechy, ak chcete robiť koláč na veľký plech, odporúčam použiť dvojité dávkovanie všetkého :)
Nachystáme si všetky ingrediencie, vajce rozbijeme do misky a metličkou ho vyšlaháme do peny.
Za stáleho miešania do peny pridávame práškový aj vanilínový cukor. Následne prilievame aj olej.
Múku, prášok do pečiva a soľ zmiešame a na striedačku s pol hrnčekom mlieka primiešavame do cesta.
Keď máme hotové cesto, vezmeme lyžicu a menšiu misku a odobreieme zo dve tri lyžice cesta a v menšej miske zmiešame s kakaom.
Vezmeme pekáč, omastíme, omúkujeme a béžové cestíčko vylejeme rovnomerne na celú plochu.
Hnedú zmesku cesta s trochou estetického citu v oku rozlejeme pomocou lyžičky kade-tade po pekáči.
Vložíme do vyhriatej rúry (180 stupňov) na 35-40 min. Odporúčam však kontrolovať priebežne pichaním paličky do cesta. Keď nelepí, treba ísť s koláčom von.
Kým sa dopečie koláč, si nachystáme aj krémovú časť - starká použila Zlatý klas, my sme mali doma klasický puding, ale na tom v konečnom dôsledku nezáleží, oba sú skvelé :) 2/3 z 500 ml mlieka nechame zovrieť a zvyšok mlieka zmiešame s pudingovým práškom a dvoma lyžicami cukru.
Do horúceho mlieka za stáleho mliešania prilievame pudingovú zmes a varíme až kým nedosiahne požadovanú hustotu. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť - odporúčam puding miešať kým chladne.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.