Pridať recept

Domáci chlieb

ingrediencie

500 g
múka hladká T650
250 ml
vlažná voda
1/2 kocka
droždie čerstvé
1 ČL
soľ
1 ČL
rasca drvená
1 PL
ocot

postup

Chutný domáci čerstvo upečený chlebík s chrumkavou kôrkou.

1.

Múku preosejeme do misky, urobíme jamku, pridáme rozdrobené droždie, vlažnú vodu a počkáme, kým sa nevytvorí kvások.

 
2.

Po chvíli pridáme rascu, soľ a ocot. Vymiesime cesto, ktoré necháme v miske kysnúť, kým dostatočne nezväčší svoj objem.

3.

Vykysnuté cesto vyklopíme z misky na múkou posypanú pracovnú dosku a vyformujeme ho do tvaru bochníka.

4.

Pekáč si vystelieme papierom na pečenie a bochník do neho preložíme. Necháme kysnúť ďalších 30 minút.

5.

Nakoniec vykysnutý chlebík potrieme slanou vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 250 °C na 30 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, chlieb znovu potrieme slanou vodou a dopečieme pri zníženej teplote na 18O-190 °C. Pečieme ešte cca ďalších 30 minút, alebo podľa svojej rúry, kým nevznikne chrumkavá kôrka.

6.

Nakoniec chlebík vyberieme, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
sonagregorovicova
1.9.2023 14:08 | |
+16 -12
Piekla som chlieb podľa vášho receptu už 2x a chlieb je výborný 😍 a tá kôrka, mňam 🤤
Gray1
30.10.2020 11:54 | |
+24 -105
Koľko g je pol kocky???? Videl som kocku čo mala pol kilá.
Anonymný nick
30.1.2021 00:25 | |
+13 -92
Presne tak,sú aj čerstvé,vážené kvasnice už zabalené,v rôznych gramoch.niektorý vedia dohovadiť recept
Amavis
25.10.2022 16:46 | |
+298 -22
Treba pouzit sedliacky rozum mile gazdinky. Hadanka : z akej velkej kocky polovica, ked je tam 500 g muky ? Z polkiloveho drozdia urcite nie, ale bude sa jednat o bezku kocku 42 g ( polovica je 21 g ).
Podobné články
Domáci chlieb
Už ho nikdy nevyhadzujte! TRIK, ktorý vám ušetrí peniaze, pečivo opäť ako čerstvé a rozdiel nepoznáte. Toto je to, čo musíte urobiť aj vy
Zostalo vám po víkende veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Vyskúšali sme najznámejšie metódy, ako mu opäť...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...