Pridať recept

Zemiakovo-cuketová polievka s melencami

Zemiakovo-cuketová polievka s melencami
Zdroj: Henrieta_Peškovičová_Kundrátová

ingrediencie

1 ks
veľká šalotka
4 ks
stredný zemiak
250 g
nastrúhaná cuketa so šupkou
1 PL
sušený cesnak
1 ČL
mletá červená paprika
1 ČL
mletá rasca
1 ks
kápia
olivový olej
soľ
rozmarín a sušený tymian

postup

Cez víkend sa občas pritrafí iný program ako nakupovanie potravín. Vtedy čerpáme zo zásob z komory a chladničky. V lepšom prípade variť nemusím, lebo mám niečo dobré zmrazené. Táto polievka bola určená na nedeľu. Hoci bolo leto, vonku sa ochladilo na jarných 19 C° a zásoby v komore sa razom zmenili na zahrievajúcu polievku. Chutná, hustá vára plná cesnaku a cibule, dobrých korenín z domácich bylín sa zajedala práve vychladnutým kváskovým chlebom.

1.

MELENCE, ako si ich rýchlo vyrobiť? V nadpise sú spomenuté melence. Je to jednoduchá cestovina, vyrobená za pár minút. Ich výroba je tradičnou u nás na Hornej Nitre a v našej rodine. Do misky si dáte vajíčko (alebo aj dve), štipku soli. Dosypávame polohrubú múku, alebo semolinu.

 
2.

Presne toľko, koľko sa vpije/zmestí do vajíčok. Cesto má byť hutné, tuhé. Bude sa strúhať na mrkvovom strúžiku. Strúhame čerstvé priamo do múky, aby sa nelepili.

3.

Z múky ich sitkom vyberieme na papier a necháme presušiť, alebo ich použijeme hneď do hotovej polievky. Presušené vydržia v pohári pár týždňov. Môžete ich v pohári vysušené dať aj do mrazničky.

4.

Na rozpálenom oleji osmahneme nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme tymian a nakrájané zemiaky na drobné kocky.

5.

Prehrejeme, budú sa lepiť, čiže stále miešame a pridáme mletú papriku s cesnakom. Premiešame tak, aby paprika zafarbila zemiaky a zohriala sa.

6.

Zalejeme vodou, pridáme rascu a rozmarín a prevaríme.

7.

Keď sú zemiaky mäkké, pridáme melence. Dve minúty prevaríme a pridáme cuketu. Odstavíme z ohňa. Kým sa polievka vychladí na jedlú teplotu, cuketa „dôjde“.

8.

V závere pred melencami môžeme pridať za polievkovú lyžicu miso pasty.

9.

TIP: Do polievok pre deti používam zväčša sušený bio lupienkový cesnak. Jeho chuť je stabilná, nie je štipľavý a deťom ( a nielen im) pomáha pri udržiavaní silnejšej imunity.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Cuketové leto: Najlepšie recepty s cuketou na jednom mieste, blesková príprava a chuť úžasná
Cuketové leto: Najlepšie recepty s cuketou na jednom mieste, blesková príprava a chuť úžasná
Máte doma zásobu cukety a hľadáte inšpiráciu, čo z nej okrem placiek či polievky pripraviť? Máme ich pre vás...
Cuketová polievka: Výborné a zdravé polievky z obľúbenej letnej zeleniny
Cuketová polievka: Výborné a zdravé polievky z obľúbenej letnej zeleniny
Bryndzová, paradajková, uhorková či cibuľová polievka s cuketou, ktoré potešia (nielen) milovníkov polievky.
TOP
Cuketové muffiny
Nastrúhať cuketu, pridať vajíčko a dávku odrazu zdvojnásobiť! Najlepšie slané muffiny bez múky, absolútny úspech na obed aj na večeru
Vynikajúca pochúťka upečená do pol hodiny! Super vláčne, sýte a chuťovo fantastické cuketové muffiny pre celú rodinu.