Šošovicová polievka s kvakou
ingrediencie
postup
Kvaku zvyčajne kupujem na trhu. Táto „moja“ ma upútala špirálou, ktorú do nej vyhrýzol nejaký zemný tvor a teta mi ju preto dala lacnejšie. Mám z nej ešte polovicu, lebo bola veľká, ale po dnešnom chrumkavom šaláte ju zajtra isto mienim práve na jeho repete. Kvaka je pôvodná slovenská plodina, ktorá sa vracia pomaly aj na súčasné taniere. Bola tu ako základná potravina pred zemiakmi, tie ju postupne vytlačili do úzadia.
Na internete sa píše, že kvaka nemá takmer žiaden tuk a dodáva málo energie, preto je výborná pri redukčnej diéte. Pri žalúdku aj zostaneme, pretože je efektívna pre dobré trávenie. Vďaka svojim účinkom zbavuje telo kyseliny močovej a tak napomáha pri liečení reumy a dny.
Kvaka je chuťovo horkastá a možno nie každému zachutí. V polievke ju u nás doma zjedli všetci, opečenú s tymianom a cesnakom na kváskovom chlebe iba ja 😊. Ak vyskúšate oba recepty, skúste nám napísať ako vám chutili.
Šošovicu premyjeme, namočíme cca na hodinu do vody. Potom vodu zlejeme, premyjeme znova a varíme zaliatu s bobkovým listom a cesnakom, šalotkou asi 20minút.
Pridáme očistenú kvaku, pokrájanú na kocky. Pre zjemnenie chuti ju môžete osmahnúť na masle. Prevaríme cca 15 minút.
Prilejeme šľahačkovú smotanu, ocot a prehrejeme.
Časť polievky som rozmixovala, čím sa celá zahustila. Do mixéra som sa snažila vybrať všetku kvaku a hlavne vybrať bobkové listy 😊.
Šošovicu podávame s vajcom u nás doma, každý si pripraví podľa chuti, dnes som mala „volské oko“, Linda vajko natvrdo a muž „nahniličku“. K polievke, takejto tradičnej sa mi hodí kváskový chlebík, ktorý som tentokrát pripravila s výrazným podielom kukuričnej múky a bol naozaj veľmi lahodný.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.