Hruškový koláč
16
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Na cesto:
500
g
hruška
1
PL
šťava z citróna
200
g
zmäknuté maslo alebo margarín
150
g
hnedý cukor
1
balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker
trochu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1
PL
mletá škorica
1
KL
mletý zázvor
1/2
KL
mletý muškátový kvet
4
ks
žĺtok
400
g
hladká múka
1/2
balíček
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1/2
KL
Jedlá sóda Dr.Oetker
70
g
tekutý med
250
ml
cmár
Na bezé:
4
ks
bielok
1
štipka
soľ
100
g
práškový cukor
postup
1.
Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
2.
V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C,
Teplovzdušná rúra: 160 °C,
Plynová rúra: stupeň 3,
Doba pečenia: asi 40 minút.
3.
Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2. Doba pečenia: asi 20 minút.
4.
Koláč necháme vo forme vychladnúť.
5.
Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.