Krehký koláč s karamelizovanými jablkami
10
porcií
145
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
150
g
hladká múka
100
g
mleté mandle
125
g
maslo
80
g
práškový cukor
1
ks
vaječný žĺtok
4
g
kypriaci prášok do pečiva
1
štipka
soľ
Plnka:
1,5
kg
jablko
100
g
krupicový cukor
1
ks
citrón
1/2
ks
vanilkový lusk
20
g
zemiakový škrob
trochu
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Múku preosejeme spolu s cukrom a kypriacim práškom do pečiva. Primiešame soľ a mleté orechy. Pridáme na kocky nakrájané maslo, žĺtok a vypracujeme tuhšie cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a jednu z nich zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
2.
Druhú polovicu cesta rozprestrieme po plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Cesto poprepichujeme vidličkou a vložíme na 30 minút do chladničky. Potom ho pri teplote 160°C pečieme cca 15 minút.
3.
Jablká ošúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Do hrnca dáme cukor, citrónovú šťavu a za stáleho miešania ho rozpustíme. Necháme ho asi 2 minúty tak, aby chytil zlatistú farbu. Potom primiešame jablká a dužinu z vanilkového lusku. Jablká 5 minút varíme, potom ich odstavíme a vmiešame škrobovú múčku rozmiešanú v 50 ml vody. Jablkovú plnku navrstvíme na predpečený korpus.
4.
Druhú polovicu cesta vyberieme z chladničky. Narežeme ju na dlhé prúžky a z nich na povrchu koláča urobíme mriežku. Koláč opäť vložíme do rúry a pri teplote 170°C pečieme 55 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.