Rascový chlieb
380
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
350
g
aktívny žitný kvások
150
g
žitná chlebová múka
200
g
pšeničná chlebová múka
100
g
celozrnná pšeničná múka
200
g
vlažná voda
10
g
soľ
5
g
rasca
postup
1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete aj s podrobnou prípravou v receptoch. Všetky suroviny na chlieb zmiešame v miske alebo pomocou robota. Hotové cesto vložíme do misky, ktorú sme si vymastili olejom, prikryjeme ju utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny na teplom mieste.
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť.
3.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho, posypeme zvyšnou rascou a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220°C 20 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
4.
Podobným spôsobom postupujeme aj pri pečení na kameni. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.