Pšeničný chlieb s estragónom a gorgonzolou
30
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
30
g
aktívny pšeničný kvások
100
g
hladká pšeničná múka
100
g
vlažná voda
Cesto:
210
g
hladká pšeničná múka
300
g
hladká pšeničná chlebová múka
16
g
soľ
250
g
zemiaky uvarené v šupke
230
g
voda z uvarených zemiakov
1
PL
čerstvý estragón
100
g
syr Gorgonzola
postup
1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 8-12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
2.
Zemiaky pred varením poriadne umyjeme, varíme ich vo vode bez soli. Z uvarených zemiakov scedíme vodu, ktorú si odložíme nabok, zemiaky necháme vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame.
3.
Vo väčšej mise zmiešame kvások, 250 g chlebovej múky, zemiaky a polovicu vody z uvarených zemiakov. Misu odložíme na 30 minút na teplé miesto, aby cesto vstrebalo všetku vodu. Potom do cesta primiešame zvyšnú múku, soľ a toľko vody zo zemiakov, aby cesto bolo hustejšie. Vložíme ho do misky, ktorú sme vymastili olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 1,5 hodiny na teplom mieste. V polovici kysnutia cesto preložíme napoly.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami, uložíme naň kúsky syra, estragón a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 1 hodinu kysnúť. Taktiež môžeme cesto odložiť na noc do chladničky a pred pečením ho vytiahnuť.
5.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený chleba necháme 10 minút vo vypnutej rúre, potom ho vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
6.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.