Ovsený chlieb s jablkom
35
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
2
PL
aktívny žitný kvások
25
g
celozrnná ovsená múka
125
g
nepasterizované pivo
Cesto:
500
g
hladká pšeničná chlebová múka
230
g
vlažná voda
1
ks
jablko
14
g
soľ
postup
1.
Pivo ohrejeme na 70°C, rozmiešame ho s múkou a necháme vychladnúť. Pridáme aktívny žitný kvások, zmes poriadne zamiešame a misku prikryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme ju na teplé miesto na cca 16 hodín. Výsledný kvások by mal mať na povrchu bublinky a mal by byť riedky.
2.
Jablko olúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Všetky suroviny na chlieb spolu s kváskom zmiešame v miske, vodu prilievame postupne. Vypracujeme pevnejšie, trošku lepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 2,5 hodiny kysnúť. Každú hodinu cesto preložíme na polovicu.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta od okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do trúby dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút..
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.