Chlieb s olivami a bylinkami
55
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
1
PL
aktívny žitný kvások
50
g
celozrnná žitná múka
50
g
vlažná voda
Cesto:
300
g
biela pšeničná múka
200
g
žitná chlebová múka
375
g
vlažná voda
12
g
soľ
5
PL
čierne olivy
1
PL
sušené oregáno
1
PL
sušená bazalka
postup
1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 14 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
2.
Vo väčšej miske zmiešame kvások s múkou a 350 g vody. Misu odložíme na 30 minút na teplejšie miesto, aby cesto vstrebalo vodu. Potom primiešame zvyšnú vodu a soľ. Hotové cesto by malo trošku lepiť, vložíme ho do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň dvakrát preložíme napoly. Po poslednom preložení do cesta zapracujeme nakrájané olivy a nasekané bylinky. Necháme cesto ešte dve hodiny kysnúť bez prekladania.
3.
Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske vytvoríme bochník, vložíme ho do šatky spojom nahor a na noc do chladničky.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec, prípadne kameň. Do trúby dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 30 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 25 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 30 minút.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.