Domáci ražný kvások a špaldový chlieb
1
porcia
40
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások
250
g
ražná múka
trochu
vlažná voda
Cesto
15
PL
múka špaldová
1
KL
morská soľ
1
PL
rasca
1
PL
semiačka
200
ml
vlažnej vody
kvások
postup
Dlho som sa odhodlávala na výrobu kvásku a zároveň pečenie bez droždia,,,je to tu a neľutujem :-) Urobiť si kvások je časovo náročné a veľa som čítala ako sa to nedarí, no mne sa podaril takto:
1.
Domáci ražný kvások: pripravíme si 7 dcl sklenený pohár a utierku
2.
1.deň 1 PL ražná múka, 3 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
3.
2.deň 1 PL ražná múka, 3 PL vlažná voda - vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
4.
3.deň 1 PL ražná múka, 2 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín. Začínajú sa robiť bublinky.
5.
4.deň 1 PL ražná múka, 2 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
6.
5.deň 1 PL ražná múka, 1 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
7.
6.deň 1 PL ražná múka, 1 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
8.
7.deň 6,5 PL ražná múka, 16 PL vlažná voda - vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme do rána. Pohár je ráno úplne plny :-)
9.
8.deň RÁNO 3 PL odložíme do cistého skleneného pohára, zavíčkujeme a dáme do chladničky, kde kvások vydrží týždeň. Do misy dáme 15 PL špaldovej múky (alebo akúkoľvek múku z ktorej chceme chlieb piecť), 1 ČL soli, 1 PL rasce, 1 PL semiačok podľa chuti (slnečnica, ľan, sezam...), 200 ml vlažnej vody a kvások, ktorý nám ostal v 7 dcl pohári. Vymiešame vareškou a dáme do formy, v ktorej budeme chlieb piecť. Je dobré vystlať ju papierom na pečenie. Necháme do večera kysnúť prikryté utierkou.
10.
VEČER: rúru rozohrejeme na 250 °C, formu opatrne vložíme do rúry na 2 zvodidlo a pečieme 10 minút na tejto vysokej teplote, potom znížime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte 30 minút. Po vybratí z rúry vyberieme chlieb z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Chutí výborne – teda aspoň nám :-) i keď je taky kyslejší.
11.
Keď pečieme už z kvásku z chladničky, tak si deň predtým, ako chceme chlieb piecť kvások ráno vyberieme, do večera necháme na linke prikrytý utierkou a večer začneme robiť všetko podľa návodu od 7. dňa.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.