FOTORECEPT: Veľkonočná šunka v chlebe
80
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
kg
bravčové údené mäso
CHLIEB
450
g
hladká múka
50
g
celozrnná špaldová múka
3
PL
ovsené vločky
350
ml
vlažná voda
1/2
kocka
čerstvé droždie
1
ČL
kryštálový cukor
1,5
ČL
soľ
postup
šunku varí na Veľkú Noc snáď každý... u nás sa robí trochu netradične, uvarenú šunku zapečiem do chleba a vznikne pohostenie 2 v 1
1.
údené mäso bez kosti uvaríme najlepšie večer, ja ho varím v tlakovom hrnci, do vriacej vody vložím mäso, zavriem tlakový hrniec a keď začne pískať nechám ho variť 10 minút, potom vypnem a nechám 20 minút na plotničke (toto platí len ak varíte na elektrine) uvarené mäso vyberiem, zabalím do alobalu a odložím do chladu najlepšie cez noc
2.
Chlieb: hladkú múku preosejeme do väčšej misy, v strede vyhĺbime jamku, pridáme rozdrobené kvasnice, cukor a trochu vlažnej vody, prikryjeme a necháme vzísť kvások, potom pridáme špaldovú múku, ovsené vločky, zvyšok vody a soľ. Vymiesime cesto a prikryté ho necháme vykysnúť
3.
uvarenú šunku dobre osušíme papierovými útierkami, cesto vyvaľkáme, do stredu dáme šunku a zabalíme ju do cesta, kúsok cesta si môžeme odložiť na ozdobenie
5.
zo zbytkov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme na vrch chleba. Bochník prikryjeme útierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 250°C. Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
evauhlik
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.