logo

(Ne)vyprážaný karfiol

karfiol zemiaky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Kedysi sme doma mali fritézu a z času na čas sa v nej smažili hranolky. Vyprážané hranolky bola moja láska. Keby sa dalo, v detstve by som ich jedla aj každý týždeň. Občas nám mamka pripravila vyprážaný karfiol a to bol doslova sviatok. S varenými zemiakmi a tatárkou, v horúcej kuchyni počas leta, k tomu uhorkový šalát a starosti, či nepríde letná búrka, lebo poobede chceme ísť na kupko. Doteraz sa mi karfiol spája hlavne s letom, hoci dostať ho je kedykoľvek počas roka. A tak ho robievam aj teraz, ale už častejšie ako (ne)vyprážaný karfiol.

Príprava je vlastne rovnaká, akurát ho namiesto vysmážania stačí dať na polhodinu upiecť do rúry. Ušetríte tak zbytočné kalórie zo smaženia, no chuť ostáva rovnaká. Aj po upečení je totiž karfiol príjemne chrumkavý. Možno by stálo za skúšku obaliť ho namiesto klasického trojobalu aj v cornflakes, a ak to vyskúšate, určite mi dajte vedieť dole v komentároch. Alebo to najbližšie vyskúšam ja, keď už máme to leto:)

Takýto (ne)vyprážaný karfiol najradšej podávam s mladými varenými zemiakmi. Tatárska omáčka k tomu nesmie chýbať. Ak by ste to chceli ešte trochu odľahčiť, tatárku vymeňte za jogurt, bude to stále fajn. A nezabudnite na uhorkový šalát, lebo mne sa minule podarilo zabudnúť. Ale to ste si už možno sami všimli na fotke:)

Máte veľa karfiolu? Potom odporúčam skúsiť zaváraný karfiol do špajze.

(Ne)vyprážaný karfiol

  • 1 hlávka karfiolu
  • 4-5 vajec
  • hladká múka
  • strúhanka
  • soľ
  • olej

Karfiol rozdelíme na ružičky. Ružičky karfiolu postupne obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a každý kúsok potrieme / postriekame trochou oleja. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C asi 30 minút dozlata.

TIP: Podobne môžete pripraviť aj cuketu – nakrájajte ju na hranolky, obaľte v trojobale a potrite olejom.

Ak vyskúšate tento ne-vyprážaný karfiol podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

3 thoughts on “(Ne)vyprážaný karfiol”

  1. Milá Ela,
    v rúre pečený/vyprážaný karfiol robievam aj ja. Je to super alternatíva oproti karfiolu vypráženému na oleji. Je s tým oveľa menej roboty, je to zdravšie a kuchyňa rozvoniava po karfiole a nie po prepálenom oleji.
    Ja ho však nepredváram. Surový rozdelím na ružičky, umyjem, posypem soľou a takto ho obaľujem v trojobale. Ďalej postupujem presne ako ty. Netreba sa báť, karfiol bude mäkkučký, aj tie najväčšie ružičky sa bez problémov za pol hodinu v rúre udusia do mäkka.

    • Ahoj Katka, ďakujem veľmi pekne za tvoje postrehy! Máš pravdu, už mi to radila aj kamoška a tak som to tiež vyskúšala. Fakt ho netreba obvárať! Len to ešte musím upraviť v recepte:) Ela

  2. Ahoj, aj ja už roky robím karfiol v rúre bez obvarania. Veľmi nám chutí aj vnučke. A rada robím karfiolovú ryžu ako prílohu alebo primiešame ešte zeleninku na spôsob rizota.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.