Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Pravé francúzske briošky (Brioche)
[ recept č. 36985 zo dňa 6.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g hrubej múky, 100g masla, 100g cukru, 25g kvasníc, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z jedného citrónu, vajce na potretie, štipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
* v miske vymiešame roztopené maslo, cukor a žĺtky, potom prisypeme citrónovú kôru * vo vlažnom mlieku roztopíme rozdrobené kvasnice, 1 ČL cukru a 1 ČL múky * všetko zmiešame, pridáme preosiatu múku a vymiesyme na mastnejšie, kompaktné cesto * utierkou zakryté cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť * vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku vytvarujeme do valca a rovnomerne nakrájame na dieliky * dieliky vyformujeme do väčších a menších guliek rovnakého počtu* väčšie guľky dáme do väčších papierových košíčkov (na muffinový, alebo obyčajný plech) * doprostred vtlačíme prstom dierku do ktorej dáme menšiu guľku * na plechu necháme cca 10 minút ešte nakysnúť * pečieme na 220 st. cca 10 minút v spodnej časti rúry, potom už stačí iba 5 minút na 180 st. (tieto časy sú podľa mojej rúry, ktorá pečie slabšie, tak to radšej priebežne kontroľujte ,-) Briošky sú vynikajúce teplé, keď sa odlúpne vrchná guľka a na miesto po nej sa dá kúsok pravého masla, to sa pomaličky roztečie celým vnútrom briošky. Dnes som síce kvôli nim vstala o 6:00 ale tie raňajky o 8:00 boli úžasné.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
pred pečením na plechu |
|
po upečení |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (9.2.2011, 19:09) |
briošky som ešte nejedla, ale vyzerajú veľmi dobre a s tým masielkom to môže byť lahoda |
ODPOVEDAŤ |
| | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (9.2.2011, 19:40) |
No ja práve jemne sladké pečivko s masielkom zbožňujem a tieto briošky ešte krásne prevoní citrónová kôra. Tento víkend si asi upečiem zase, len skúsim pohľadať nejaký iný receptík, pretože poslednú som dorazila zohriatu dnes na raňajky a bola stále výborná |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.2.2011, 19:57) |
určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (7.2.2011, 18:48) |
Ivetka, dnes som ich zobrala na koštovku do práce, kolegyne sú moje vďačné, pokusné ochutnávačky a mali úspech. Prihriala som ich v mikrovlnke, odlupla guľku z vrchu, do dierky dala plátok masla, to sa krásne roztieklo a chutili tak ako keď boli včera čerstvé Dúfam, že budú chutiť aj u teba |
ODPOVEDAŤ |