Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
Doboška v marcipáne
[ recept č. 36959 zo dňa 5.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Upečieme 2 piškoty zo 4 vajec. Na jednu potrebujme: 4 vajíčka, 4PL kryštálového cukru , 4PL polohrubej múky................ Na krém: 500ml mlieka, 5PL hladkej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 2PL kakaa.................Na marcipánový poťah: 200g cery, 200g práškového cukru, 200g plnotučného sušeného mlieka.....čokoláda na poliatie
POSTUP PRÍPRAVY
Neviem aký lepší názov mám vymyslieť pre tento tento zákusok, no dosť pripomína dobošku a aj keď ten poťah nie je z pravého marcipánu je tiež fajnučký. Ja som robila dve dobošky, ale kto to nechce preháňať, tak stačí aj z polovičnej dávky , ale potom treba všetko deliť dvoma. Viac sa dozviete v postupe.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
bielka oddlelíme od žltkov , vyšľaháme. Keď sú dobre vyšľahané postupne pridáme 4PL kryšťálového cukru a šľaháme ďalej , až kým nie sú pekne lesklé biele |
|
asi takto |
|
potom pomaly primešame žltka |
|
keď sú žltka dobre premiešané, jemne vmiešame múku, ale už nešľaháme šľahačom, pekne ručne, potom vylejeme cesto na plech vyložený papierom na pečenie , dáme piecť asi na 200°C na 12 minút, ale to si prispôsobí každý podľa vlastnej rúry |
|
po upečení vyklopíme na utierku jemne posypanú práškovým cukrom, stiehneme papier a necháme vychladnúť |
|
v mlieku rozmiešame múku a uvaríme kašu, ktorú vychladíme za občasného premiešania, tak, aby sa nám neurobili hrčky |
|
kým sa chladí kaša, vyšľaháme maslo s cukrom |
|
zmiešame kašu s maslom |
|
pridáme kakao |
|
piškotu rozdelíme po dlžke na tri rovnaké diely, najpr potrieme jeden plát, priložíme druhý plát, aj ten natrieme plnkou a nakoniec capneme tretí plát, potom potrieme celú dobošku krémom , tu mi nejaké fotky zmizli, ale to si vie každý predstaviť, samozrejme pri dvoch doboškách si delíme plnku podľa potreby |
|
pripravíme si marcipán zmiešaním všetkých surovín, trvá to trošku dlhšie, ale spojí sa to do peknej hmoty |
|
marcipán si rozdelíme na dve časti, ale len ten, kto robí dve dobošky, urobíme šúľok, ktorý trochu roztlačíme prstami, ako ja ľahšie sa začína s vaľkaním, marcipán vaľkáme medzi dvoma foliami |
|
asi takto |
|
marcipán pomocou jednej folie prenesieme na dobošku, uhladíme, vyžehlíme |
|
orežeme prebytočný marcipán, kraje pekne uhladíme |
|
nakoniec pofrkáme čokoládovou polevou |
|
a potom už len mlsáme |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (17.11.2012, 22:55) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (15.12.2012, 21:35) |
|
ODPOVEDAŤ |
Lubica S. (Friduška) ID 146033 (8.2.2011, 11:11) |
hneď ukladám a pri najblížšej udalosti urobím |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:59) |
potom pridaj foto , budem čakať |
ODPOVEDAŤ |
darina g. (dupo) ID 152254 (8.2.2011, 9:28) |
skvelý nápad, vyzerá super |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:59) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (rikinka) ID 16490 (8.2.2011, 8:41) |
toto vyzeraaa takeeeeeeeee jedleeeeee , len keby sa mne podarilo tak marcipánom potiahnúť... hm.... |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:58) |
Martinka ďakujem, na prvý raz to ani nemusí byť dokonalé na výstavu, to sa poje aj tak, ja som tiež maturovala, keď som to poťahovala prvý krát, je to predsa len jemnejšia hmota ako marcipán a tou čokoládou sa dá veľa zamaskovať |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:56) |
|
ODPOVEDAŤ |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (6.2.2011, 21:08) |
hned by som si dala, taká provokácia |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:56) |
stačí si upiecť a potom môžeš provokovať ty |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.2.2011, 20:02) |
Evka ďalšia neskutočná dobrota od teba |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:55) |
Ivka ďakujem si zlatá |
ODPOVEDAŤ |
| dada t. (cica-mica) ID 102843 (6.2.2011, 14:22) |
super urcite niekedy urobim.. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.2.2011, 17:55) |
to sa teším |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (5.2.2011, 22:23) |
Mnam, mnam, mnam. Tak konecne som sa ho dockala Je to neskutocne suprova zalezitost a ten kto neskusi, tak nepozna. Draha, vdaka za recept a mne za pripomenutie tejto uzasnej vecicky |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (6.2.2011, 9:45) |
nemáš zač, asi začnem oprašovať prastaré recepty |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (5.2.2011, 21:42) |
mňam, vyzerá neskutočne, a nejde tam ani veľa múky, čo je pre mňa veľmi podstatné, ukladám receptík |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 21:44) |
to som rada a ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Janka T. (esmae) ID 47720 (5.2.2011, 21:40) |
Evka, uuuzasneee, supeeer, moj muz miluje, ale na rez som este nerobila iste vyskusam, aj ked tieto rezy su nadherneeee |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 21:44) |
Janka, veľmi pekne ďakujem skús sa isto poteší |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (5.2.2011, 21:25) |
Evulka, ďalší vynikajhúci zákusok z Tvojej kuchyne, určite vyskúšam, prišla som už marcipánu na kĺb, tak sa popasujem aj s poťahom. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 21:43) |
darinka, budem rada, ak ho skúsiš zákusok je to vynikajúci, mladšia dcéra sa ho nevie dojesť ja s marcipánom nemám problém narábať, ale tento je o hodne jemnejší, prznám sa , že sa s ním robí ťažšie, ale v žiadnom prípade ťa nechcem odradiť, len sa priprav na to , že je jemnejší ako marcipán |
ODPOVEDAŤ |
| | | Darina B. (danda3) ID 104195 (5.2.2011, 22:00) |
Určite vyskúšam, najskôr len na doma, ja mám s marcipánom veľmi málo skúseností, obaľovala som ním len guľky, takúto väčšiu plochu som ešte neskúšala, ale práve to nové ma láka, potom dám vedieť, ako to dopadlo, papa. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (6.2.2011, 9:40) |
Darinka, ty si taká šikulka, že tebe sa tu určite podarí |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (5.2.2011, 22:20) |
Neboj Darinka, ty to urcite zvladnes. Len to valkaj medzi dvomi foliami a ak mas taky hrubsi vacsi sacok, tak aj ten skvele posluzi. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (5.2.2011, 22:31) |
Ďakujem, Adrika, aj za dôveru, aj za radu, ináč rezy Mon-cheri som robila v decembri minimálne 3x, sú neskutočne dobré a chystám sa aj na Tvoju poslednú tortičku, čo si nahodila, vyzerá fantasticky a je tam všetko, čo máme radi. |
ODPOVEDAŤ |
Alžbeta B. (babetka) ID 159230 (5.2.2011, 21:24) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 21:39) |
|
ODPOVEDAŤ |
Lenka K. (balenka1) ID 51694 (5.2.2011, 21:11) |
ahoj,ptepac ze do toho vstupujem,ale isto mas na mysli jamajka rezy ,pa |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 21:39) |
ja nemám ani šajnu ako sa ten zákusok z cukrárne volá , viem len ako vyzerá a chutí ale dik za tip možno ho pod týmto názvom niekde nájdem |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (5.2.2011, 20:35) |
Evka tento zákusok vypadá neskutočne dobre trošku mi pripomína jeden koláčik s cukrošky ktorý sa kdesi vytratil |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 20:52) |
Andrejka, ďakujem asi viem ktorý máš na mysli, ale tam bolo viac vrstiev a jedna z nich kokosová , ak myslíme na ten istý, tak ten je úpne najlepší |
ODPOVEDAŤ |
| | | andrea o. (hillary) ID 61659 (5.2.2011, 21:03) |
Áno Evka ten žiaľ už ho niet |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.2.2011, 19:57) |
och |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.2.2011, 20:48) |
veru och |
ODPOVEDAŤ |